Business Construct

Ionuţ Bindea, CEO Roca Industry: „Ne uităm cu atenţie la nearshoring, la scurtarea lanţurilor logistice, ne gândim şi la implementarea inteligenţei artificiale”

Ionuţ Bindea, CEO Roca Industry: „Ne uităm cu...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.07.2023, 11:46 174

Holdingul de materiale de construcţii Roca Industry are în vedere să facă investiţii la nivelul tuturor celor opt companii pe care le deţine în vederea scurtării lanţurilor de aprovizionare şi a reducerii dependenţei de anumite ţări.

„Ne uităm cu atenţie la nearshoring, adică scurtarea lanţurilor logistice, chiar dacă uneori asta înseamnă creşteri ale costurilor, dar şi reducerea dependenţei de unele ţări potenţial neprietenoase”, a spus Ionuţ Bindea, CEO Roca Industry, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, holdingul are în vedere retehnologizările la nivelul tuturor companiilor sale.

„Ne gândim şi la implementarea inteligenţei artificiale (AI), pentru că AI nu trebuie să rămână doar în birourile din Pipera sau doar în industria IT”, a mai spus Ionuţ Bindea.

Roca Industry a anunţat astăzi intenţia de a face o nouă achiziţie pe piaţa locală, holdingul fiind, prin intermediul Eco Euro Doors, în negocieri avansate pentru preluarea unui pachet de acţiuni al companiei Workshop Doors, ce deţine două facilităţi de producţie, în Reghin şi Petelea. În urma achiziţiei preconizate, care încă aşteaptă acordul Consiliului Concurenţei, Eco Euro Doors îşi va consolida poziţia pe piaţă, cu obiective de transformare în campion regional.

Intenţia Roca Industry vine în contextul în care, potrivit holdingului, piaţa de desfacere a uşilor de interior este reprezentată în acest moment, în proporţie de aproximativ 70%, de importuri. Sursa importurilor este în principal China, piaţa acestora fiind dominată pe produse de slabă calitate, la un cost redus. La polul opus, piaţa producătorilor locali este una fragmentată şi doar 58% din producţia autohtonă este comercializată local, restul mergând la export.

Workshop Doors, companie activă din anul 2009, cu sediul la Petelea, avea, la finalul anului trecut, 184 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro.

Eco Euro Doors, prin care ar urma să fie realizată această preluare, face parte din Roca Industry din anul 2022, având peste 220 de angajaţi şi producând în principal uşi pentru interior, în cadrul fabricii sale de la Reghin. Produsele Eco Euro Doors sunt distribuite la nivel naţional, prin intermediul retailerilor DYI, dar şi prin intermediul altor retaileri şi distribuitori specializaţi.

Roca Industry, listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul ROC1, este holdingul industrial deţinut de ROCA Investments. Acesta deţine direct şi indirect, opt companii, active în producţia de materiale de construcţii. Este vorba despre BICO Industries (producător de plasă din fibră de sticlă), Evolor (producător de vopsele şi lacuri), Eco Euros Doors (producător de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), Dial (producător de produse din fir metalic), Electroplast (producător de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO