Business Construct

Materialele de construcţii încep 2024 cu o scădere de preţuri, care avantajează dezvoltatorii, dar care afectează businessul producătorilor din domeniu

Materialele de construcţii încep 2024 cu o scădere de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.02.2024, 00:08 5961

Mai multe companii de construcţii au început deja să raporteze rezultate în scădere pentru 2023, contextul economic fiind dificil pentru multe dintre ele  În ultimul an, o parte din materialele de construcţii necesare, de exemplu, în construirea unei case s-au ieftinit după o creştere artificială în 2022, spun jucătorii de profil.

Scumpirea artificială a unor materiale de construcţii în 2022, care a avut drept efect rezultate financiare foarte bune pentru companiile de profil în acel an, a dus anul trecut la un declin al cifrelor de afaceri pentru mai multe firme după ce preţurile s-au mai temperat. Astfel, mai multe companii de construcţii au început deja să raporteze rezultate în scădere, contextul economic fiind dificil pentru multe dintre ele.

În ultimul an, o parte din materialele de construcţii necesare, de exemplu, în constru­irea unei case s-au ieftinit după o creştere artificială în 2022, spun jucătorii de profil. Astăzi, pentru a ridica o casă de 120 de metri pătraţi la cheie, costurile ajung la 120.000 de euro, arată calculele făcute de o firmă care se ocupă cu distribuţia materialelor de construcţii.

În general, preţurile au scăzut cu 10-15% pe parcursul ultimului an. De exemplu, un metru cub de cărămidă costa 440 de lei în ianuarie 2024, cu 6% mai puţin faţă de ianuarie 2023. Un bax de polistiren era, tot în ianuarie, 55 de lei, în scădere cu 21% comparativ cu începutul anului trecut. Scăderi se văd şi la fier (4,3 lei/kg în ianuarie 2024, faţă de 5 lei/kg în ianuarie 2023), dar şi la lemn (1.100 lei/mc, faţă de 1.200 lei/mc), potrivit datelor furnizate de jucătorii din piaţa materialelor de construcţii. Preţurile au scăzut deoarece în 2022 fuseseră „umflate“ artificial din cauza războiului, adaugă ei.

Drept urmare, anul 2023 a adus scăderi pentru businessul mai multor producători de materiale de construcţii, de vină fiind şi reticenţa demarării investiţiilor, incertitu­dinea legislativă, dar şi costurile care au explodat. Declin s-a văzut, de exemplu, în cifrele contorizate de producătorul de panouri termoizolante Topanel. Compania a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de circa 65 de milioane de euro, în scădere faţă de cele 70 de milioane de euro din anul precedent.

„Motivul este fluctuaţia preţurilor la materiile prime. Reducerea consumului a exercitat presiune asupra industriei materialelor de construcţii, afectând, implicit, şi ritmul nostru de creştere“, spune Irina Boureanu, directorul comercial al companiei.

Pentru Casa Noastră, producător de uşi şi ferestre din Craiova, cifra de afaceri realizată strict pe piaţa din România, a fost anul trecut de 130 de milioane de euro, în scădere cu 9% faţă de anul precedent. Profitul pe plan local a fost, la fel ca cifra de afaceri, în scădere.

"Sunt trei motive: scăderea cifrei de afaceri, creşterea dobânzilor (am plătit anul trecut aproape 3 milioane de euro în plus) şi creşterea salariului minim, ceea ce a generat un cost suplimentar de 4 milioane de euro faţă de anul anterior", explica recent Ştefan Cherciu, proprietarul Casa Noastră.

Şi producătorul polonez de acoperişuri Blachotrapez vorbeşte despre o scădere a vânzărilor anul trecut, de 16%.

"2023 a fost un an destul de dificil pentru industria în care activăm. Compania a fost pregătită pentru creştere, însă piaţa a fost în scădere şi marcată de instabilitate", spune Jaroslaw Turczynski, CEO al Blachotrapez România, o companie care deţine în România două fabrici dezvoltate de la zero, la Baia Mare şi la Ploieşti.

Şi pentru TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii, cifra de afaceri consolidată a scăzut cu 5% în anul financiar 2023, la 672 milioane de lei.

În completarea acestui trend de scădere, în 2023 au apelat la procedura intrării în insolvenţă în total 1.208 companii de construcţii, în creştere cu 3,6% faţă de 2022, potrivit datelor CITR. Cu un nou pachet de măsuri fiscale aprobat pe finalul anului trecut de Guvern, companiile din construcţii - la fel ca cele din întreaga economie, de altfel - se declară din nou temătoare cu privire la ce va urma.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO