Business Construct

Provincia cere spatii noi de birouri

Provincia cere spatii noi de birouri

City Business Center, cladire situata in centrul orasului Cluj, are o suprafata construita de 5.300 de metri patrati

29.03.2007, 19:56 414

Cele mai mari orase din provincie au devenit solutia alternativa la aglomerarea de proiecte de birouri din Capitala, mai ales pentru investitorii care nu au acces in Bucuresti. Printre dezvoltatorii de proiecte de birouri din provincie se numara in principal oameni de afaceri locali, dar si dezvoltatori straini care doresc sa se extinda.
Unul dintre orasele care se vor dezvolta puternic in ceea ce priveste spatiile de birouri este Cluj. Insa, in prezent, situatia spatiilor de birouri de clasa A din Cluj este cu mult in urma Bucurestiului. Conform evaluarilor facute de specialistii din piata, in prezent municipiul
Cluj-Napoca detine spatii de birouri pe o suprafata de aproximativ 100.000 de metri patrati. Pornita relativ timid, piata spatiilor de birouri clujene s-a dezvoltat mai puternic anul trecut, odata cu lansarea a trei mari cladiri de birouri, Maestro Business Centre, City Business Center si Olimpia Business Centre. Maestro Business Centre a insemnat totodata si o premiera pe piata locala, fiind prima cladire de clasa A din oras. Situata pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, cladirea are o suprafata construita de aproximativ 10.000 de metri patrati, 100 de locuri de parcare, 3 sali de conferinta, un restaurant, o agentie bancara si o cafenea. Maestro Business Center, proiect finalizat la inceputul anului trecut, este detinut de societatea de dezvoltare imobiliara Omniconstruct din Cluj-Napoca, ai carei actionari sunt Horia Ciorcila si Dorel Goia.

Prima tranzactie cu un imobil de birouri in Cluj
City Business Center, cladire situata tot in centrul orasului, are o suprafata construita de 5.300 de metri patrati si o suprafata utila de aproximativ 3.100 de metri patrati. Anul trecut, compania care administra imobilul, Target Investments, detinuta de omul de afaceri Sorin Dan, a vandut cladirea firmei Terimob Invest, al carei proprietar este Dan Popbaldi, unul dintre fostii actionari ai afacerii Astral. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa surse din piata au declarat ca noul proprietar a platit pentru City Business Center aproximativ 5 milioane de euro.
Constructia imobilului, care urma sa devina sediul din Cluj al Bancii Agricole, a inceput in 1995, insa in cele din urma a fost achizitionata de compania Target Investments, care a schimbat numele cladirii in City Business Center, cu o investitie estimata la 1,5 milioane de euro.
Un alt proiect de birouri clasa A livrat la inceputul acestui an pe piata imobiliara din Cluj-Napoca este Olimpia Business Center. Cladirea, cu o suprafata neta de 5.770 de metri patrati, a fost dezvoltata de o companie
controlata de investitori autohtoni. Chiriile percepute pentru birourile de clasa A in
Cluj- Napoca se ridica, in prezent, la 11 -13 euro/metrul patrat. Cu toate acestea, unele cladiri de birouri de clasa B, ce au dotari asemanatoare clasei A, solicita chirii in jurul a 13-15 euro/metrul patrat, locatia si finisajele cladirii jucand un rol important in acest sens. Daca in 2005 chiria medie pentru spatiile de birouri disponibile era in jurul a 7-8 euro/metrul patrat, in 2006 se poate observa o crestere a acestei medii, cauzata in primul rand de cresterea interesului firmelor straine pentru investitii pe piata locala. Aceste firme au o putere financiara superioara si isi permit plata unei chirii mai mari.
Pentru acest an pe piata clujeana s-au anuntat cateva proiecte importante, cu o suprafata totala destinata birourilor de aproximativ 20.000 de metri patrati. Prima cladire care va fi data in folosinta anul acesta este cea dezvoltata de societatea Eximprod Power Systems. Situata in zona centrala, cladirea are o suprafata construita utila de 10.150 metri patrati si beneficiaza, pe langa spatiile de birouri in sistem open space, de 119 locuri de parcare. Un alt proiect in aceeasi zona este cel dezvoltat de Eurotrend Grup, cladirea Cluj City Center. Construit pe o suprafata de 13.000 de metri patrati, proiectul va fi unul mixt, ingloband atat spatii de birouri si spatii comerciale, cat si unitati locative. Termenul de finalizare a constructiei este sfarsitul acestui an. Bulevardul 21 Decembrie 1989 atrage, dupa dezvoltarea cladirii de birouri Maestro Business Centre, si alte proiecte pe acest sector. Astfel, compania Akros va dezvolta doua corpuri de cladire cu suprafata totala de 8.000 de metri patrati, unul dintre aceste corpuri de cladire fiind destinat spatiilor de birouri si comerciale, in timp ce al doilea corp va include 20 de apartamente.

Stocul de birouri din Timisoara, 40.000 mp
Stocul spatiilor de birouri din Timisoara se ridica in prezent la aproximativ 40.000 de metri patrati, majoritatea imobilelor fiind concentrate in zona centrala a orasului, Zona Cetate, potrivit reprezentantilor firmei de consultanta imobiliara CasaDomi.
Costurile ridicate cu terenul si materialele de constructie determina majoritatea companiilor cu activitate in orasul de pe Bega sa aleaga varianta inchirierii spatiilor, doar un numar redus de companii, in special din sectorul financiar, optand pentru achizitionarea birourilor.
Piata birourilor din Timisoara este in plin proces de maturizare. Gradul de ocupare al spatiilor in anul 2006 si la inceput de 2007 a fost de aproape 100%, iar chiriile nu au crescut spectaculos fata de anul 2005, aceasta insemnand intre 5 si 15%, pretul maxim fiind pentru birourile ultracentrale, situate in cladiri moderne.
Cu toate acestea, unele dintre cele mai ravnite spatii de birouri din Timisoara sunt spatii aflate in cladirile istorice din zona ultracentrala. In general, in aceste cladiri functioneaza cabinete notariale sau de avocatura, firme a caror functionare nu presupune un numar mare de angajati. Pretul de inchiriere este de 10-12 euro/metrul patrat, dar in unele zone, precum strada Gheorghe Lazar, Piata Traian sau Piata Maria, spatiile se inchiriaza cu 8-10 euro/metrul patrat. Totodata, exista si o serie de cladiri construite de unele companii pentru functionarea proprie, dar care ajung in cele din urma fie sa fie inchiriate in totalitate, fie este inchiriat doar spatiul excedentar. Printre acestea se numara cladiri apartinand Petrom sau Asirom, in care sunt prezente si birouri ale Alpha Bank, respectiv PricewaterhouseCoopers, in care chiriile por ajunge si la 17 euro/metrul patrat.
Anul trecut a inceput si constructia primelor cladiri de birouri de clasa A din Timisoara, City Business Centre, dezvoltata de compania ModaTim si promovata de companiile de consultanta imobiliara CasaDomi Consulting si Colliers.
Prima dintre cladirile complexului, care ar putea fi alcatuit din cinci imobile, va fi finalizata in anul 2007, va avea o suprafata inchiriabila de 7.800 de metri patrati, desfasurati pe subsol, parter, mezanin si sase etaje de birouri. Cladirea este construita pe un teren de 2.300 de metri patrati, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 8 milioane de euro. Situatia birourilor din Brasov nu este cu mult diferita fata de Timisoara, stocul existent ridicandu-se la aproximativ 35.000 de metri patrati de clasa B si C, nivelul chiriilor avand valori cuprinse intre 8 si 15 euro/metru patrat, in cazul imobilelor de clasa B, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Zoltim.
Principalul chirias al spatiilor de birouri din Brasov il reprezinta companiile care activeaza in domeniul IT, dar si firme care activeaza in industria farmaceutica.
Totodata, si in Brasov un numar important de cladiri care initial aveau alta destinatie au fost transformate in imobile de birouri. Anul acesta va fi finalizata prima etapa a parcului de afaceri Brasov Business Park, dezvoltat pe un teren de peste 24.000 de metri patrati, prin intermediul firmei Zoltim Trading, care este asociat in aceasta afacere impreuna cu compania de investitii irlandeza Ravensdale Investments. In cele patru cladiri ale Brasov Business Park, care va fi complet finalizat in 2008, vor exista birouri de clasa A pe o suprafata de aproximativ 35.000 de metri patrati, un hotel de patru stele si 400 de locuri de parcare.

Locatie de clasa A, marime de clasa B
Iasiul este unul dintre putinele orase din provincie care ofera in prezent, pe piata spatiilor de birouri, cladiri de clasa A, dar doar prin finisaje, locatie si dotari, deoarece suprafetele acestora sunt specifice unor categorii de clasa B. Stocul spatiilor de birouri din Iasi este de aproximativ 50.000 de metri patrati, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Commodo.
Dezvoltarea din ultimii ani face ca ponderea spatiilor noi in stocul total de birouri din Iasi sa fie de 55%, 35% din spatii sa fie in cladiri renovate si numai 10% din spatii sa fie situate in imobile vechi.
Locatiile moderne sunt rapid absorbite de cerere, bancile fiind cele mai active companii in ceea ce priveste relocarea, fiind urmate de firmele de IT si de companiile de consultanta.
Rata de ocupare a spatiilor de birouri a inregistrat un trend ascendent in 2006, cand a fost cuprinsa intre 75% si 85%, dupa ce in 2005 aceasta a fost de 80%-90%.
Nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri este similar in majoritatea oraselor mari din provincie, tinand cont ca si in Iasi acesta variaza intre 7 euro/mp/luna si 15 euro/mp/luna, nivel similar cu cel inregistrat in 2005.
Deoarece in zona centrala a orasului predomina imobilele vechi, care nu corespund cerintelor firmelor in materie de suprafete si confort, investitorii s-au repliat catre zonele semicentrale, in care este posibila construirea unor noi imobile de birouri. Astfel, zonele care atrag in prezent cel mai mare volum al investitiilor in imobile de birouri in Iasi sunt Nicolina, Tatarasi si Pacurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO