Business Construct

Războiul, mană cerească pentru imobiliarele de sezon

Dragos Dragoteanu

Dragos Dragoteanu

Autor: Dragoş Dragoteanu

17.04.2023, 23:19 3296

În Constanţa sunt cel putin 8.200 de ucrainieni, dintre cei 80.000 care se estimează că au rămas pe teritoriul României, urmare a războiului din Ucraina. Marea majoritate a vecinilor noştri stau cu chirie pe banii statului român, în diverse apartamente puse la "bătaie" de români.

Am dat exemplul litoralului romanesc pentru ca este relevant si cel mai norocos caz pentru conationalii care au statutul de rentieri (persoane care traiesc din inchirierea propriilor imobile). Practic, daca n-ar fi existat razboiul, mai toate apartamentele de pe litoral ar fi ramas goale, cel putin in sezonul rece, vreo 6 luni.

Ce concluzii am putea trage dupa o constatare reala, din teren?

1. Razboiul este o oportunitate pentru anumite segmente din piata imobiliara. Cine ar fi crezut ca, inainte de inceperea conflictului de la granita tarii, imobilele de la Marea Neagra vor fi cautate si vor aduce beneficii financiare nebanuite, in extrasezon?

2. Nu toata lumea isi doreste sfarsitul razboiului prea curand! Mi-e greu sa cred ca un roman care are chiriasi ucrainieni si a facut o gramada de bani pe spatele statului roman este dornic sa isi vada plecati cei mai bun chiriasi, ever;

3. Unii investitori de pe litoral chiar cred ca piata imobiliara va ramane vie in extrasezon si dupa ce se incheie razboiul. S-au anuntat zeci de noi dezvoltari imobiliare pe tot litoralul si acestea conteaza pe "fenomenul" chiriasilor ucrainieni. In opinia mea, "vrabia malai viseaza" e potrivita aici;

4. Chiar daca unele blocuri (relativ) noi de la marginea Marii Negre au fost construite cel putin discutabil, iar conceptul urbanistic in Mamaia Nord - Navodari este "contondent" vizual si arhitectural, iata ca exista perioade in existenta unor zone/ imobile cu destinatie sezoniera care pot sa fie folosite tot anul, la capacitate maxima si cu rezultate materiale neasteptate;

5. Orice s-ar spune, statul roman influenteaza direct piata imobiliara, in functie de conjuncturi si interese. In criza din 2008 a initiat programul "Prima casa", care a fost un colac de salvare pentru multi dezvoltatori. Intre timp, diverse "sponsorizari" care au la baza TVA redus la 5%, in loc de 19%, au ajutat investitorii privati sa cumpere chiar mai multe proprietati cu aceasta facilitate. Conflictul din Ucraina a fost ultima forma de sustinere financiara imobiliara, neasteptata.

O fi bine ca statul roman se implica, direct sau indirect, in piata imobiliara? In opinia mea, da. In anumite situatii, are sens ca statul sa salveze un domeniu care se poate prabusi. Interesul pe termen lung este mai important decat o conjunctura negativa pe o perioada scurta. Atata timp cat orice program nu face diferente si nu avantajeaza o anumita categorie sociala sau diverse cercuri de interese restranse, personal consider ca guvernul trebuie sa fie mai vigilent chiar decat BNR. Daca Banca Nationala are grija de banci si de actionarii lor, statul roman merita sa fie chiar mai atent la nevoile romanilor.

Apropo, din cand in cand, printre picaturi presarate de injurii la adresa statului de care apartinem, ar trebuie sa-i si multumim. Rentierii cu apartamente de vacanta care au prins chiriasi ucrainieni, s-au "scos". Pentru cat timp ramane de vazut.

 

  
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels