Business Construct

VIDEO. Primăria Sectorului 3 asfaltează fără motiv spaţii verzi de sute de metri pătraţi şi schimbă trotuare şi borduri noi fără să fie necesar. ​UPDATE: Garda de Mediu amendează Primaria Sector 3 pentru că a schimbat destinaţia spaţiului verde şi cere readucerea la situaţia iniţială

Autor: Miruna Diaconu

15.09.2023, 00:07 13754

Primăria Sectorului 3 din Bucureşti acoperă sute de metri pătraţi de spaţii verzi cu ciment şi asfalt în tăvălugul pe care l-a pornit pentru a schimba fără niciun fel de raţiune trotuare şi borduri în stare perfectă, puse abia în urmă cu 5-6 ani, care sunt înlocuite cu dale şi noi borduri. Circa 230 de metri pătraţi de gazon asigură unei familii formate din patru membri necesarul de oxigen într-o zi, potrivit The Lawn Institute, o instituţie din SUA care finanţează cercetări despre beneficiile gazonului şi a ierbii.

După cum se poate vedea în imaginile alăturate (foto 1, 2, 3), ieri, Primăria Sectorului 3 era în plin proces de a scoate bordurile şi de a asfalta un spaţiu verde aflat în mijlocul unei parcări amenajate în zona străzilor Mircea Vodă / Nerva Traian.

Ieri dimineaţă, primăria Sectorului 3 era în plin proces de a scoate bordurile în stare bună şi de a asfalta un spaţiu verde aflat în mijlocul unei parcări amenajate în zona străzilor Mircea Vodă / Nerva Traian.

La intervenţia locatarilor din zonă către Garda de Mediu, aceasta a cerut suspendarea lucrărilor. Nu este clar care va fi urmarea. Solicitat de locatari ai zonei să oprească distrugerea spaţiului verde prin asfaltare, primarul Robert Negoiţă a răspuns iniţial apelului, apoi nu a mai comunicat.

În aceeaşi zonă, după cum se poate vedea în fotografiile 4, 5, 6, primăria a asfaltat un spaţiu verde de circa 600 metri pătraţi pe care l-a redus la unul de 20 metri pătraţi pentru a amenaja parcări. Situaţia a fost semnalată şi Poliţiei Locale Sector 3 de către locatarii din zonă, fără urmări.

Primăria a asfaltat un spaţiu verde de circa 600 metri pătraţi pe care l-a redus la unul de 20 metri pătraţi pentru a amenaja parcări.

De altfel, în tot sectorul 3 sunt sparte trotuarele din asfalt în stare foarte bună şi sunt înlocuite cu dale (fotografiile 7, 8, 9).

De asemenea, sunt schimbate borduri în stare foarte bună şi sunt înlocuite cu noi borduri amplasate la o înălţime periculoasă pentru copii şi vârstnici. Noile trotuare sunt îngustate, multe din ele nepermiţând trecerea a două persoane concomitent. Este vorba, practic, de o risipă a banilor publici, a banilor cetăţenilor sectorului 3 şi nu este clar de ce situaţia, care este semnalată de foarte mult timp de către cetăţeni şi mass-media, nu intră în atenţia Prefecturii şi/sau a Curţii de Conturi, care ar trebui să aibă o supraveghere a modului în care sunt cheltuiţi banii publici.

În condiţiile în care România se împrumută cu 7-8% pe an la euro pe 30 de ani şi guvernul caută, prin toate mijloacele, să mai facă rost de bani din cauza deficitului bugetar peste aşteptări, o primărie precum este cea a Sectorului 3 aruncă pur şi simplu cu banii demolând trotuare şi borduri în stare foarte bună şi cheltuind alţi bani pentru dale şi alte borduri noi.

Când sunt întrebaţi, muncitorii care execută aceste lucrări spun că toate sunt decizii ale primarului şi nu pot face decât ce li se ordonă.

În loc să investească în campusuri şcolare moderne, de nivelul celor din sectorul privat, şi/sau cabinete medicale moderne, de nivelul celor din sectorul privat, banii cetăţenilor din Sector 3 sunt risipiţi în aceste lucrări de infrastructură fără raţiune.

Nu sunt date câţi metri pătraţi spaţii verzi au fost distruşi în urma acestor lucrări şi nu sunt date pe site-ul primăriei cât costă bugetul Sectorului 3 această operaţiune de demolare a trotuarelor de asflat, a bordurilor şi de înlocuire a lor cu dale şi alte borduri. Locuitorii sunt nemulţumiţi de înlocuirea trotuarelor cu dale, inclusiv pentru cărucioarele de copii  mersul pe dale înseamnă un tremur continuu, deranjant pentru bebeluşi.

Primăria Sectorului 3 ar trebui să încurajeze folosirea bicicletelor şi a transportului în comun, prin construirea de parcări securizate de biciclete şi a pistelor de biciclete. De asemenea, ar trebio de fapt descurajată înfiinţarea de noi parcări şi chiar desfiinţarea unora dintre ele pentru crearea de spaţii verzi, eventual prin taxe suplimentare astfel încât să fie determinaţi locuitorii să renunţe la a doua maşină pe familie.

UPDATE. Conform unei informaţii primite de ZF, Garda de Mediu amendează Primaria Sector 3 pentru că a schimbat destinaţia spaţiului verde şi cere readucerea la situaţia iniţială.

„Având în vedere faptul că lucrările au condus la desfiinţarea spaţiului verde, lucrări realizate fără act de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (acord de mediu), au fost încălcate prevederile art.71 alin 1 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care specifică faptul că, schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”, se arată în informarea Gărzii de Mediu.

Primăria nu a putut prezenta niciun acord de mediu sau aviz de mediu pentru lucrări, motiv pentru care instituţia de mediu a dispus sancţiuni.

„Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora şi se sancţionează conform art.96,alin 1, pct. 14. Totodată, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti au impus ca măsuri cu caracter obligatoriu şi termene precise, următoarele: Subdiviziunea Administrativ – Teritorială Sector 3 Bucureşti - Direcţia de Administrare a Domeniului Public sector 3 este obligată să aducă la starea iniţiala amplasamentele afectate de lucrările de reamenajare. Continuarea lucrărilor se poate realiza numai după obţinerea actelor de reglementare în domeniul protecţiei mediului (acord de mediu)”, se mai arată în informare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO