Business Construct

ZF Live. Daniel Crainic, Imobiliare.ro: Chiriile ar putea creşte cu 10% anul acesta. Proprietarii sunt şi ei afectaţi de inflaţie şi încearcă să-şi maximizeze veniturile. Cererea de a cumpăra apartamente pentru a le da în chirie a scăzut în ultimul an

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.01.2023, 16:30 1945

Cererea de a cumpăra apartamente pentru a le da în chirie a scăzut în ultimul an, însă cererea de închiriere a crescut, deoarece forţa de muncă din birouri a revenit în oraşe, iar studenţii au reînceput facultatea în format fizic.

În vreme ce preţurile de vânzare a apar­ta­mentelor se află în continuare, în această perioadă, la niveluri ridicate, consultanţii imo­biliari preconizează şi o creştere a chi­riilor în lunile care urmează. Daniel Crainic, director de marketing şi comunicare al platformei de anunţuri Imobiliare.ro, spune că perioada următoare va aduce scumpiri pentru cei care stau cu chirie.

„Cred că piaţa chiriilor va creşte în conti­nuare, pentru că proprietarii sunt şi ei afec­taţi de inflaţie şi încearcă să-şi maximizeze veniturile. Chiriaşii ar putea să se aştepte la o creştere a chiriilor cu 10% anul acesta“, a spus Daniel Crainic la emisiunea online de business ZF Live. Cererea de a cumpăra apartamente pentru a le da în chirie a scăzut în ultimul an, remarcă el.

„În schimb, cererea de închiriere a cres­cut mult în 2022, deoarece forţa de muncă din birouri a revenit în oraşe, iar studenţii au reînceput facultatea în format fizic.“

În ceea ce priveşte tranzacţiile de vânza­re-cumpărare, acolo cererea este în scădere, la fel ca oferta, de un an şi jumătate. Declinul a ajuns la 20% la nivelul cererii în al doilea semestru din 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar oferta a scăzut şi ea, chiar mai accelerat, spre 25%. Piaţa rămâne într-un echilibru, dar este mai mică şi la fel se anunţă a fi şi în perioada următoare.

„Prima jumătate de an va fi dificilă, piaţa va fi mai mică. Cred că în maximum un an şi jumătate, lucrurile se vor relua şi vom intra într-un scenariu de creştere puternică atât a numărului de tranzacţii, cât şi a preţurilor.“

Preţurile din Cluj-Napoca rămân peste cele din Bucureşti, întrucât sunt angajaţi din jur care merg acolo să lucreze, dar şi părinţi ca­re achiziţionează apartamente pentru copii. Există şi oameni care lucrează în străinătate şi aleg Cluj atunci când fac o investiţie.

„Timişoara însă nu are acelaşi bazin demografic pe care să-l atragă din jur. La Timişoara se vând produse premium la preţuri care, în Cluj-Napoca, sunt pentru produse medii.“

Iaşi, la rândul său, a atras multe companii din IT în ultimii ani, iar Braşov reuşeşte de asemenea să atragă investitori, ceea ce influenţează evoluţia preţurilor la locuinţe. Deschiderea aeroportului va continua să ducă la dezvoltare în Braşov, iar în următorii doi-trei ani, preţurile ar putea creşte.

„În intervalul minus 5% - plus 5%, totul este posibil în ceea ce priveşte preţurile în prima jumătate a anului. Cred că e o perioadă în care pot fi găsite oportunităţi de către acei cumpărători care vin fie cu un avans considerabil, fie cu toată suma cash“, a mai spus Daniel Crainic.

Cele mai mari chirii pentru o garsonieră se plătesc în Cluj-Napoca, în vreme ce chiria cea mai scumpă pentru un apartament cu două camere se găseşte atât în Cluj, cât şi în Bucureşti. La apartamentele cu trei camere, Capitala conduce, după cum arăta raportul platformei Imobiliare.ro, cu date referitoare la trimestrul al doilea (aprilie-iunie) din 2022.

Astfel, în Bucureşti, valoarea medie pentru închiriere a fost de 280 de euro pe lună pentru garsoniere, 430 de euro pe lună pentru două camere şi 600 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala ţării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 430 de euro pe lună pentru o locuinţă bicamerală şi 550 de euro pe lună pentru una tricamerală. Dintre cele nouă mari oraşe incluse în analiza Imobiliare.ro, cele mai accesibile locuinţe de închiriat pot ? găsite în Oradea, preţurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuinţă monocamerală, 250 de euro pentru una bicamerală şi 320 de euro pentru una tricamerală.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO