Business Hi-Tech

Achiziţia Motorola: Pentru ce a plătit Google 12,5 miliarde de dolari? Peste 15.000 de patente, zeci de ani de experienţă în domeniul telefoniei mobile şi accesul în casele oamenilor

Google aruncă piaţa telefoanelor mobile în aer: Cumpără Motorola Mobility cu 12,5 miliarde dolari şi atacă în plin iPhone-ul lui Apple

Autor: Adrian Voicu,

15.08.2011, 17:29 1697

În iunie, încercarea Google de a cumpăra patentele Nortel Networks s-a soldat cu un eşec, gigantul internet trebuind să concureze cu un sindicat format din giganţii Apple, Sony, Ericsson, EMC, Research in Motion şi Microsoft.

Acum, compania a făcut anunţul surpriză care a uimit întreaga lume. 12,5 miliarde de dolari, o primă de 61% acordată investitorilor, pentru producătorul de telefoane mobile Motorola Mobility.

Achiziţia Motorola de către Google este văzută de mulţi analişti una destul de slabă, mai ales ţinând cont de suma considerată prea mare. Considerată de mulţi analişti o companie mediocră, Motorola fiind departe de cele mai frumoase zile ale sale în care produse precum Razr defineau noi standarde ale telefoniei mobile, aceasta nu ar putea singură să concureze gigantul Apple.

"Afacerea seamănă un pic precum joint-venture-ul dintre Nokia şi Microsoft. Microsoft nu a făcut direct o achiziţie, dar o posibilă înţelegere în acest sens este aproape. Îi oferă companiei Nokia un alt sistem de operare diferit de Symbian şi dolarii necesari pentru marketing. Microsoft obţine o platformă pentru sistemul de operare Windows pentru telefoane mobile, deşi cota de piaţă a Nokia scade într-un ritm neobişnuit de rapid", scrie 24/7 Wall Street.

Dar pentru ce a plătit atâţia bani? International Business Times considră că Google a plătit pentru cele 15.000 de patente ale companiei şi zeci de ani de experienţă în domeniul platformelor mobile, de la fondarea companiei, când au fost inventate primele staţii radio pentru taximetrişti. De asemenea, prin această tranzacţie Google obţine accesul către o piaţă uriaşă prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă cu care Motorola avea contracte.

Mutarea reprezintă şi un acces rapid al Google către televizoarele consumatorilor, milioane de clienţi ai televiziunilor prin cablu deţinând deja media-boxuri produse de Motorola Mobility. Astfel, gigantul internet va putea oferi ulterior internet prin televizor, cu ajutorul operatorilor de cablu. Gigantul a încercat anterior să lanseze pe piaţă Google TV (un media-box cu acces la internet şi televiziune prin internet), dar problemele legate de reticenţa principalelor canale de televiziune au zădărnicit acest plan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO