Business Hi-Tech

Adrese Net speciale pentru utilizatorii de telefon mobil

13.07.2005, 20:19 339

Utilizatorii de telefoane mobile care vor sa acceseze Internetul vor avea cat de curand site-uri speciale, cu adresa .mobi, a decis autoritatea care reglementeaza acest domeniu, ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Adresele de Internet care vor contine noul sufix .mobi vor fi mai usor de utilizat pe telefonul mobil decat clasicele adrese .com, .net sau .org, spun specialistii in domeniu. Primele site-uri destinate telefoanelor mobile, care vor fi adaptate ecranelor mici si memoriei limitate, vor fi gata in 2006. Serviciile "web mobile" vor utiliza informatii geografice pentru a profita de schimbarea locatiei telefoanelor, de exemplu pentru a gasi cel mai apropiat spital, a declarat presedintele ICANN, Vint Cerf.

Noul nume de domeniu a fost solicitat de un grup de companii de telefonie mobila si producatori de telefoane, care au infiintat o societate mixta pentru a incuraja firmele si proiectantii de site-uri sa creeze pagini "web mobile". Printre companiile membre se numara Hutchison 3, Asociatia GSM, Ericsson, Microsoft, Nokia, Samsung, Telefonica Moviles, T-Mobile si Vodafone.

Companiile spera ca daca paginile de Internet vor fi adaptate pentru telefoanele mobile, tot mai multi clienti vor utiliza aparate care permit navigarea pe web.

"Pe masura ce .mobi va incuraja utilizarea unor functii avansate ale telefoanelor, piata acestora se va dezvolta", spun specialistii in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO