Business Hi-Tech

Alianta in sectorul financiar virtual

16.08.2000, 00:00 16



Primii trei actori de pe piata bancara internationala au anuntat intenta de a se alia cu Reuters pentru a furniza servicii de schimb valutar prin intermediul Internetului.

Conform unui raport publicat de Wall Street Journal, bancile americane Chase Manhattan si Citigroup impreuna cu Deutsche Bank urmeaza sa infiinteze o companie mixta impreuna cu Reuters, care este unul din cei mai important furnizor de stiri si informatii financiare. In prezent, cele trei banci detin o cota de 30% din piata globala a schimburilor valutare.

Aceasta initiativa este apreciata de analisti ca fiind una dintre cele mai importante decizii pe care o iau o serie de importante institutii bancare in sectorul Internetului. Scopul principal al incheierii acestui parteneriat consta in satisfacerea cererilor clientilor pentru servicii mai rapide si cu costuri mai scazute.

Cei patru fondatori au anuntat ca, in prezent, incearca sa atraga in aceasta cooperare un numar de 50 sau 60 de banci internationale.

Grupul se va afla in concurenta directa cu FX Alliance, un alt parteneriat pus la punct de alte 13 banci internationale de renume care furnizeaza servicii online similare.

Din FX Alliance fac parte nume precum Credit Suisse First Boston, Goldman, Sachs Group, HSBC Holdings, JP Morgan, Morgan Stanley Dean Witter si UBS Warburg, toate bancile mentionate fiind in topul mondial al primilor zece furnizori de servicii de schimb valutar.

"Exista loc pentru doua companii, Reuters si EBS, in sistemul de analiza pe piata interbancara, asa ca nu vad de ce nu ar putea exista doi furnizori de servicii si pe aceasta piata. Fiecare alianta s-ar putea specializa pe campuri de actiune diferite.

Daca acest lucru nu se va intampla, impunerea pe piata va fi doar o chestiune de tarife. Cred ca Chase Manhattan, Deutsche Bank si Citigroup ar putea avea o politica extrem de agresiva in ceea ce priveste pretul serviciilor", este de parere un oficial al unei banci londoneze.

Ambele companii mixte intentioneaza sa furnizeze clientilor, care vor fi corporatii multinationale, investitori institionali si fonduri de investitii, o unica poarta de acces pentru toate serviciile monetare si de schimb valutar.

Utilizatorii vor avea acces non-stop pe toate pietele internationale de profil, tranzactiile zilnice ridicandu-se in acest domeniu la 1.500 de miliarde de dolari.

Noua alinata urmeaza sa fie lansata la inceputul anului 2001, iar fondatorii cred ca va deveni complet operationala pana la sfarsitul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO