Business Hi-Tech

Angajaţii din domeniul securităţii IT petrec 6 ore/săptămână cu hobby-urile, în timpul programului

Angajaţii din domeniul securităţii IT petrec 6...

Autor: Cosmin Pirv

19.02.2021, 15:06 270

„Un motiv pentru aceste pauze poate fi acela de a găsi o digresiune de la sarcinile complexe de lucru, acestea fiind, de altfel, motivul invocat cel mai des atunci când oamenii părăsesc un loc de muncă din domeniul securităţii cibernetice”, este una dintre concluziile raportului Kaspersky intitulat „Managing your IT security team”.

Conforma acestuia, securitatea cibernetică poate implica sarcini repetitive care pot crea o rutină, ce afectează atât productivitatea, cât şi motivaţia de a lucra. Trecerea la munca la distanţă a înlăturat şi mai mult limitele dintre timpul de lucru şi timpul personal. Această combinaţie de factori poate duce la situaţii în care angajaţii sunt deseori distraşi de la muncă.

Raportul Kaspersky a chestionat peste 5.200 de profesionişti din IT şi din domeniul securităţii cibernetice la nivel global.

Potrivit cercetării, printre cele mai frecvente activităţi la care au participat angajaţii din departamentele de securitate IT la locul de muncă sunt incluse următoarele: citirea ştirilor (42%), vizionarea videoclipurilor pe YouTube (37%) şi vizionarea de filme sau seriale TV (34%). O treime dintre respondenţi au reuşit să facă exerciţii fizice (31%) sau să citească literatură profesională (33%).

48% dintre cei chestionaţi au explicat că, de fapt, distracţiile lor de la locul de muncă s-au datorat nevoii unei pauze între sarcini, mai degrabă decât din cauza plictiselii sau a lipsei de muncă. În plus, lucrând de acasă, unele sarcini şi întâlniri pot fi acum programate în afara zilei de lucru standard de la 9 la 5. În timpul zilelor de muncă mai lungi, este şi mai important ca angajaţii să ia pauze, astfel încât să poată rămâne productivi pe o perioadă mai extinsă.

„Nu cred că este o problemă că angajaţii sunt distraşi de la muncă. Accentul ar trebui să cadă pe urmărirea performanţelor, nu a orelor de lucru petrecute cu un anumit hobby. De asemenea, poate fi normal ca oamenii să vizioneze videoclipuri, deoarece pot oferi informaţii despre cum să rezolve o problemă. Una peste alta, dacă munca nu este interesantă pentru cineva şi există o lipsă de gestionare a sarcinilor, un angajat va găsi oricum o modalitate de a se ocupa cu altceva, chiar şi de la birou”, spune Andrey Evdokimov, Head of Information Security la Kaspersky.

„Angajaţii ar trebui să aibă anumite scopuri, indicatori de performanţă, obiective şi valori care caracterizează calitatea şi viteza muncii lor. Dacă performanţa nu este afectată, nu există probleme cu faptul că o persoană este distrasă de la muncă. Dacă eficienţa scade sau diferă faţă de ceilalţi colegi, ar trebui să ne sesizăm. Scopul managerului este de a informa angajaţii despre o nivelul slab de productivitate cât mai repede posibil, astfel încât să poată găsi modalităţi de a rezolva problema”, a declarat Sergey Soldatov, Head of Security Operations Center de la Kaspersky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO