Business Hi-Tech

Apetit mare din partea românilor pentru modelele scumpe. Piaţa de smartphone-uri a explodat în S1/2018: plus 40% în valoare. Vânzările de telefoane scumpe au crescut cu 78%. Preţul mediu al unui smartphone a ajuns la 940 de lei, în creştere de 50% faţă de 2013

Apetit mare din partea românilor pentru modelele scumpe....

Autor: Adrian Seceleanu

24.08.2018, 00:08 1693

Rata de creştere a pieţei de smartphone-uri a accelerat peste aşteptări în primul semestru din acest an la peste 40% din punct de vedere valoric, pe fondul apetitului tot mai puternic al românilor pentru tele­foane mai scumpe, în condiţiile în care numărul de unităţi li­vrate a avansat cu doar a­proxi­­mativ 10%, depăşind pragul de 1,6 milioane de bucăţi.

Preţul mediu al smart­phone-urilor vândute în România a atins în primul semestru din acest an valoarea de aproximativ 940 de lei, o creştere de 50% în raport cu anul 2013, când valoarea medie a fost de 640 de lei. Preţul mediu al smartphone-urilor a crescut în 2017 cu 30%, iar pe ansamblu piaţa a crescut din punct de vedere valoric cu o valoare şi mai mare, astfel că mulţi jucători din industrie mizau pe o încetinire.

Motorul de creştere al pieţei îl reprezintă telefoanele cu preţuri din gama medie şi de top a pieţei, spune Alexandru Costache, head of telecom product management în cadrul Samsung România, liderul pieţei locale de smart­phone-uri, care a vândut în primul se­mestru aproape o jumătate dintre smartphone-urile din România, mărindu-şi cota de piaţă faţă de anii precedenţi. „În prezent, segmentele «mid» şi «high»reprezintă circa 50% din piaţa locală de smartphone din punct de vederere valoric şi 20% cantitativ. Cele două segmente formează practic motorul de creştere al pieţei locale de smartphone-uri, în condiţiile în care tehnologia avansează într-un ritm alert“, a declarat Costache pentru ZF. El a adăugat că pe segmentul terminalelor cu preţ de peste 600 de euro, vânzările au accelerat şi mai puternic. “În ceea ce priveşte doar segmentul premium, unde intră modelele de smartphone-uri al căror preţ porneşte de la aproximativ 600 euro, valoarea pieţei a crescut cu 78% în primul semestru al acestui an, iar cota de piaţă a Samsung a depăşit 43%.“

Samsung concurează în principal cu americanii de la Apple şi chinezii de la Huawei pe piaţa din România, atât din punctul de vedere al numărului de telefoane livrate, cât şi al încasărilor.

Samsung, cu afaceri de 4,2 mld. lei (925 mil. euro) pe piaţa locală în 2017, vinde de peste două ori mai multe telefoane decât Huawei şi are încasări mai mult decât duble faţă de Apple pe piaţa din România.

Samsung aduce oficial începând de astăzi o nouă armă în războiul de pe segmentul premium - noua serie Galaxy Note 9, care are un preţ de pornire de 1.000 de euro. Compania ar putea vinde într-un an de zile peste 30.000 de unităţi de Note 9 în România, potrivit datelor obţinute de ZF, generând astfel venituri de peste 30 mil. euro, cât întreg businessul anual al producătorului local de smartphone-uri Allview sau al celui mai mare retailer GSM local - Arsis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO