Business Hi-Tech

Apple scoate Samsung de pe lista furnizorilor de componente pentru iPad

Apple scoate Samsung de pe lista furnizorilor de componente pentru iPad

Samsaung, printre cei mai mari furnizori de componente ai Apple, este beneficiar indirect al succesului înregistrat de iPad. Apple a vândut 25 de milioane de tablete iPad în 14 luni de zile, dominând autoritar acest segment de piaţă

Autor: Ştefan Vrabie

18.07.2011, 00:04 913

Taiwan Semiconductor Manufac­tu­ring Company (TSMC), o companietaiwaneză producătoare de cipuri, a început fa­bricarea unei noigeneraţii de com­po­nente pentru dispozitivele mo­bile Apple, ceeace ar putea însemna că producătorul tabletelor iPad va rupecontractul cu furnizorul său de cipuri Samsung Electro­nics,potrivit mai multor surse apropiate situaţiei, citate de agenţia depresă Reu­ters.

Samsung este singurul furnizor de cipuri A5 utilizate pentrutableta iPad 2, dar Apple a sugerat că doreşte să se îndepărteze decompania coreeană.

Cele două companii s-au dat reciproc în judecată acuzându-se deîncălcarea unor brevete de invenţii, iar Samsung s-a do­ve­dit a ficel mai aprig concurent al Apple în lupta de pe piaţasmartphone-urilor şi a ta­bletelor. Apple se confruntă însă cu maimulte obstacole în cazul în care va dori să facă o trecere laTSMC.

"Apple încearcă să diversifice sursa componentelor sale, dar vamenţine în con­tinuare într-un fel sau altul o relaţie cuSam­sung", a declarat William Wang, ana­list la FubonSecurities.

"Cred că TSMC va primi comenzi pentru noile cipuri, dar problemaeste cât de multe. Apple nu va oferi 100% din comenzi unui singurfurnizor, cum este TSMC. Poate va aloca din comenzi doar 20-30%", amai completat el.

Analiştii şi alte surse au declarat anterior că TSMC, cel maimare pro­du­că­tor de cipuri sub contract, va deveni fur­ni­zorpentru următoarea generaţie de cipuri pentru dispozitivele Apple,cel mai pro­ba­bil începând de anul viitor. Cu toate aces­tea,cipul nu se va numi A6, spun sursele.

TSMC este un candidat evident pentru a câştiga afaceri viitoarecu Apple, deoa­rece şi-a bugetat 7,8 miliarde de dolari în acest anpentru actualizarea tehnologiei şi pentru a adăuga capacitate deproducţie.

Compania are experienţă cu arhitec­tura cipurilor britanice ARMHoldings, utilizate pe scară largă de Apple pentru a face cipurimobile eficiente din punctul de vedere al consumului deenergie.

"Compania taiwaneză are deja toate detaliile şi autorizaţiilepuse la punct", a spus una dintre surse.

Piaţa tabletelor, care anul trecut a fost dominată agresiv deiPad-ul Apple, este aşteptată să crească la 108 milioane dedispozitive anul viitor, de la 70 de milioane cât se estimeazăpentru 2011 şi 17,6 milioane cât a fost în 2010, potrivit firmei decercetare Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO