Business Hi-Tech

Arbitrul telecom va strânge date şi despre achiziţiile şi investiţiile făcute de operatori

Arbitrul telecom va strânge date şi despre achiziţiile şi investiţiile făcute de operatori

Autor: Adrian Seceleanu

17.04.2011, 23:44 63

Informaţii considerate până în prezent confidenţiale de cătreoperatorii de comunicaţii - cum ar fi numărul de români care intrăpe internet de pe telefonul mobil sau care a fost valoarea unorachiziţii - vor fi raportate din acest an de companii cătreAutoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare înComunicaţii (ANCOM), care va include apoi o parte dintre acesteinformaţii în rapoartele sale publice, publicate cu o frecvenţăsemestrială.

Noile reguli de raportare sunt stabilite printr-o decizie aşefului ANCOM, Cătălin Marinescu. ANCOM colecta datele şi întocmearapoartele privind piaţa locală de comunicaţii după un set dereguli adoptat în urmă cu aproape cinci ani, astfel că informaţiiledespre unele segmente de piaţă îşi pierduseră din relevanţă. Spreexemplu, pe piaţa de internet ANCOM con­sidera de mare viteză oriceco­nexiune care permitea descăr­carea datelor cu o viteză de peste128 kbps, dar între timp pe piaţă au apărut oferte de net fix curate de transfer de aproape 120 Mbps. Odată cu noul set de reguli,acceptat nu fără comentarii de către operatori, ANCOM va clasificaconexiunile pe cinci categorii de viteză, dar şi în funcţie delocul în care este furnizat serviciul, în mediul urban saurural.

În premieră, ANCOM a solicitat şi va publica date despre numărulde utilizatori care accesează internetul de pe telefonul mobil şinumărul de clienţi care intră pe net de pe calculator cu carduri dedate vândute de operatorii de telefonie mobilă.

Niciun operator nu publică în acest moment asemenea datedefalcate, motivând că acestea sunt confidenţiale. În schimb pepiaţă circulă diferite estimări sau cifre obţi­nute, de exemplu,din informaţiile colectate de furnizorii de internet sauproprietarii de site-uri în legătură cu echipamentele de pe caresunt accesate diferite website-uri. ANCOM va putea agrega însăcifre comunicate oficial de companiile telecom oferind în premierădate despre cât de mare e piaţa de net mobil din România.

ANCOM a stabilit ca prima raportare în conformitate cu textulprezentei decizii să fie realizată până la data de 10 august 2011pentru perioada de raportare 1 ianuarie - 30 iunie 2011. Arbitrultelecom a solicitat, printre altele, operatorilor să ofere maimulte date de­spre numărul de clienţi şi tipul de serviciifurnizate în mediul rural.

Operatorii de comu­nica­ţii vor raporta la ANCOM şi câţi clienţiau pentru pachetele de servicii, ce venituri obţin şi unde se aflăclienţii, în mediul urban sau rural. Companiile va trebui săraporteze la autoritate şi ce achiziţii ale altor operatori aufăcut şi pentru ce sume şi ce investiţii au în alte ţări sau pepiaţa locală. Operatorii au solicitat ANCOM pe durata perioadei deconsultare a proiectului să elimine această prevedere, însăautoritatea a refuzat.

Potrivit documentelor oficiale ale ANCOM, autoritatea"intenţionează să publice în rapoartele sale cea mai mare parte ainformaţiilor colectate prin intermediul acestei decizii".

Nu este clar însă dacă ANCOM va merge cu publicareainformaţiilor la fel de departe ca, de exemplu, arbitrul telecomdin Ungaria, care oferă periodic date privind cotele de piaţă alefurnizorilor de pe diferite segmente de piaţă. "În cazul în careunele date statistice prezintă caracter de secret comercial,furnizorul va preciza şi justifica acest caracter, pentru fiecareindicator în parte", potrivit datelor ANCOM.

Ce date noi vor trimite companiile către autoritatea dereglementare

Câţi români intră pe net de pe mobil - operatorii de telefoniemobilă trebuie să raporteze separat câţi clienţi acceseazăserviciile internet prin intermediul aparatuluitelefonic/terminalului mobil şi, respectiv, almodemurilor/cardurilor/USB (direct pe laptop/PC/alt dispozitivsimilar). În plus, operatorii vor preciza şi tehnologiile utilizatepentru conectare, respectiv GSM/GPRS, EDGE, 3G, LTE, CDMA şi EV-DO.Până acum, ANCOM raporta câţi clienţi utilizau serviciile de netmobil doar în funcţie de două criterii: dacă utilizatorii aveauabonament sau cartelă prepay şi dacă serviciile erau de mare viteză(peste 128 kbps) sau nu.

Cât internet "consumă" un client - pe piaţă circulă diferiteestimări în ceea ce priveşte volumul de date consumat deutilizatorii de internet, însă până în prezent nu existauinformaţii oficiale agregate de la operatori. Din acest anoperatorii vor raporta la ANCOM traficul de date realizat pentruservicii de acces la internet sau transmisiuni de date, atât înreţelele fixe, cât şi în cele mobile.

Câte locuinţe au "cablu" - ANCOM le impune din 2011 tuturoroperatorilor care oferă servicii prin linii fixe (cablu coaxial,fibră optică, linii de cupru, cablu UTP etc.), indiferent că evorba de telefonie, net sau televiziune să raporteze numărul delocuinţe cablate, în funcţie de suportul prin care utilizatoriifinali sunt conectaţi la reţele. Momentan, singura companie mare decomunicaţii care publică cifre detaliate în ceea ce priveştepropria reţea este UPC. Informaţii despre întinderea reţelelorRomtelecom sau, în special, RCS&RDS circulă doar sub forma unorestimări, în condiţiile în care ambii operatori au făcut numeroaseachiziţii în ultimii ani.

Cea mai "tare" reţea - companiile de telefonie mobilă vor fiobligate să raporteze gradul de acoperire a teritoriului/populaţieiîn funcţie de tipurile de reţele utilizate (GSM, UMTS, CDMA etc.).Acoperirea reţelei este, conform unei cercetări Gallup, unul dintrecriteriile cheie urmărite de români la alegerea operatorului.

5 paliere de viteză pentru net - Din acest an operatorii de netfix vor raporta către ANCOM numărul de conexiuni în funcţie decinci intervale de viteze, pe fiecare tehnologie de acces în parte,în timp ce numărul total de conexiuni va fi raportat distinct şi înfuncţie de mediul în care au fost instalate (urban sau rural).Noile paliere după care vor fi măsurate vitezele sunt: 144 kbps - 2Mbps, 2 Mbps - 10 Mbps, 10 Mbps - 30 Mbps, 30 Mbps - 100 Mbps şipeste 100 Mbps. Până acum, ANCOM considera de mare viteză oriceconexiune care oferea o viteză de descărcare a datelor de peste 128Kbps.

Bani alocaţi în investiţii şi achiziţii - ANCOM va colecta dinacest an şi date privind investiţiile realizate de companiiletelecom, dar şi despre valoarea tranzacţiilor de achiziţii.Autoritatea de reglementare va colecta şi informaţii despreinvestiţiile făcute de companiile româneşti în alte ţări, curaportare separată în ce priveşte ţările UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO