Business Hi-Tech

Arbitrul telecom vrea şi operatori mobili care funcţionează cu reţeaua altora

Arbitrul telecom vrea şi operatori mobili care funcţionează cu reţeaua altora  Autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) a prezentat joi un ghid privind desfăşurarea activităţii operatorilor mobili virtuali, fără reţea proprie, apreciind că lansarea acestora va creşte eficienţa în utilizarea infrastructurii existente de comunicaţii mobile şi a concurenţei.

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

Autor: Adrian Seceleanu

10.02.2012, 00:05 808

Autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) a prezentat joi un ghid privind desfăşurarea activităţii operatorilor mobili virtuali, fără reţea proprie, apreciind că lansarea acestora va creşte eficienţa în utilizarea infrastructurii existente de comunicaţii mobile şi a concurenţei.

Aceste reglementări au permis, spre exemplu, companiei româneşti RCS&RDS să lanseze servicii de telefonie mobilă în Spania şi Italia fără a-şi construi propria reţea.

Dacă ANCOM ar aproba un asemenea cadru legal, atunci mai multe companii ar putea lansa servicii de telefonie mobilă pe baza reţelelor construite de companiile Orange, Vodafone, Cosmote (Zapp), RCS&RDS şi Romtelecom şi ar putea adresa diferite nişe de clienţi.

Cine ar putea fi companiile care să facă acest pas? Din rândul companiilor din industrie lista ar putea include - teoretic - de la companiile de cablu UPC sau Digital Cable Systems până la, de ce nu?, firmele de stat SN Radiocomunicaţii sau Poşta Română, dar şi companii străine sau companii din alte sectoare de activitate, de la retail până la cosmetică.

Spre exemplu pro­ducăto­rul de cosmetice Avon a lansat în anul 2010 împreună cu Orange România un serviciu de telefonie mobilă "dedicat femeilor". Serviciul a fost lansat în parteneriat şi nu ca un operator virtual, însă acesta este tipul de operatori care ar putea apărea.

ANCOM a pus în discuţie acest subiect în iunie 2011. Apariţia operatorilor virtuali va stimula competiţia, susţine Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

"Operatorii mobili virtuali pot influenţa nivelul preţurilor cu amănuntul prin oferirea unui plus de inovaţie şi a unor servicii diferite faţă de cele oferite de operatorii cu reţele proprii, pot satisface nevoile unor nişe de consumatori neatinse de ofertele operatorilor clasici şi vor reprezenta un factor de dinamism în beneficiul consumatorilor care vor avea de ales între mai multe oferte de servicii". Marinescu susţine chiar că apariţia acestor operatori ar fi în avantajul operatorilor existenţi.

"Apariţia MVNO pe piaţa din România i-ar putea avantaja şi pe operatorii de reţele de telefonie mobilă care vor putea vinde angro minute de trafic către operatorii mobili virtuali fără efortul de a căuta noi clienţi pe piaţa cu amănuntul, folosindu-şi astfel reţelele la capacitatea maximă", a declarat preşedintele ANCOM Cătălin Marinescu.

Pentru a putea deveni operator mobil virtual este necesar ca furnizorul să-şi stabilească o strategie de afaceri şi un model operaţional, să negocieze şi să stabilească un acord cu un operator de reţea mobilă care deţine drepturi de utilizare a frecvenţelor în benzi licenţiate, acord ce va conţine condiţiile tehnice şi comerciale privind accesul la reţea şi care îi va permite furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile către utilizatorii finali.

"În acelaşi timp, un operator de reţea mobilă va negocia potrivit principiilor libertăţii contractuale şi negocierii cu bună-credinţă cu potenţialii operatori mobili virtuali", potrivit ANCOM. "Operatorul de reţea mobilă trebuie să permită o exploatare eficientă din punct de vedere economic, şi să ofere condiţii nediscriminatorii din punct de vedere al calităţii serviciului în raport cu cele de care beneficiază operatorul de reţea mobilă pentru propriile servicii. Orice operator mobil virtual se va supune regimului de autorizare generală şi va avea obligaţia de a notifica ANCOM la începerea unei asemenea activităţi"

Atât operatorii de reţele mobile, cât şi potenţiali operatori mobili virtuali au solicitat Autorităţii o clarificare asupra cadrului de reglementare aplicabil operatorilor mobili virtuali, astfel încât aceşti operatori să demareze activitatea pe piaţa naţională de comunicaţii electronice, în acord cu prevederile legislaţiei naţionale din domeniul comunicaţiilor electronice.

Ce companie ar putea deveni operator virtual?

Din rândul companiilor din industrie lista ar putea include - teoretic - de la companiile de cablu UPC sau Digital Cable Systems până la, de ce nu?, firmele de stat SN Radiocomunicaţii sau Poşta Română, dar şi companii străine sau companii din alte sectoare de activitate, de la retail până la cosmetică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO