Business Hi-Tech

Bitdefender: Ransomware continuă să câştige popularitate şi în 2021 şi rămâne ameninţarea preferată a hackerilor pentru că poate viza organizaţii de toate dimensiunile din toate domeniile de activitate

Bitdefender: Ransomware continuă să câştige...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.09.2021, 11:10 40

Pentru a preveni un atac de tip ransomware – care a continuat să câştige teren şi pe parcursul anului 2021, fiind atacul informatic preferat de către hackeri - utilizatorii ar trebui să păstreze copii ale datelor importante, să folosească soluţii de securitate performante pe dispozitivele utilizate atât în scop personal, cât şi pentru muncă, şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din email-uri nesolicitate, au transmis reprezentanţii Bitdefender, furnizor de soluţii de securitate IT şi unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti hi-tech la nivel internaţional.

De asemenea, cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au anunţat disponibilitatea unui instrument universal pentru decriptare destinat ameninţărilor ransomware REvil/Sodinokibi - un operator de Ransomware-as-a-Service (RaaS). Astfel, acest instrument ajută victimele cu datele blocate de către REvil să primească acces la fişiere fără să le mai dea bani hackerilor.

„Ransomware continuă să câştige popularitate pe parcursul anului 2021 şi rămâne ameninţarea informatică preferată a hackerilor pentru că poate viza organizaţii de toate dimensiunile din toate domeniile de activitate. Victimele ransomware-ului Revil pot descărca gratis noul instrument de decriptare pentru a-şi recupera datele”, au spus reprezentanţii Bitdefender.

Instrumentul de decriptare funcţionează pentru atacurile efectuate înainte de 13 iulie 2021, câtă vreme după această dată anumite părţi ale infrastructurii folosite de REvil nu au mai funcţionat, lăsând victimele infectate care nu au plătit răscumpărarea în imposibilitatea de a-şi mai recupera datele criptate. Acest instrument de decriptare va oferi acelor victime posibilitatea de a prelua din nou controlul asupra datelor blocate.

„Credem că noi atacuri REvil sunt iminente, întrucât serverele şi infrastructura din spatele grupării infracţionale au revenit recent în activitate după o pauză de două luni. Recomandăm companiilor să fie în alertă maximă şi să ia măsurile de precauţie necesare”, au spus specialiştii în securitate informatică de la Bitdefeder.

Anul trecut, peste un milion de persoane au folosit instrumente de decriptare furnizate gratis de către Bitdefender pentru a-şi recupera datele blocate fără să plătească vreo recompensă.

„Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender îi sfătuiesc pe infectaţi să nu plătească atacatorilor taxele de decriptare solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise şi să se adreseze organelor de poliţie. Odată ce plătesc recompensa, victimele nu au nicio garanţie că infractorii îşi vor onora promisiunea şi le vor reda accesul la date şi, în plus, ar putea fi ţintite din nou de aceeaşi grupare, întrucât au deja un istoric de bun platnici. Nu în ultimul rând, încasările îi vor ajuta pe atacatori să dezvolte ameninţări informatice din ce în ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la şi mai multe victime infectate.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO