Business Hi-Tech

Blackberry ataca iPhone cu un mobil HSDPA cu GPS

13.05.2008, 20:13 16

Compania canadiana Research In Motion Ltd. a anuntat lansarea unui nou telefon BlackBerry, ce ofera acces mai rapid la internet si spatiu mai mare de stocare pentru melodii si filme. Astfel, compania candiana va dispune de un avans in fata rivalului iPhone cu tehnologie 3G de la Apple, ce potrivit asteptarilor va fi lansat de abia luna viitoare, scrie presa internationala.
Noul model, denumit BlackBerry Bold are un ecran cu o mai buna luminozitate si acces mai bun la internet decat modelele anterioare. Telefonul, ce dispune de asemenea de GPS si camera video, va fi comercializat pe piata americana de operatorul AT&T Inc. incepand cu un pret de 300 de dolari (193,83 euro), a declarat directorul executiv adjunct al companiei, James Balsillie.
Apple Inc. si RIM sunt cele doua mari companii ce rivalizeaza pe piata asa-numitelor telefoane din a treia generatie, telefoane cu acces rapid la web si posibilitatea de a descarca filme online. Aparatele 3G reprezinta segementul cu cea mai mare rata de crestere de pe piata de telefonie mobila cu un numar de utilizatori ce potrivit estimarilor analistilor se va mari de patru ori in urmatorii trei ani.
"Este imperativ sa oferi clientilor acces mai bun si tehnologie mai rapida, consumatorii fiind din ce in ce mai mult orientati catre multimedia", a declarat Balsille. Bold, ce de asemenea va fi pus in vanzare pe pietele din Asia si Europa, foloseste noua tehnologie HSDPA, tehnologie ce faciliteaza un tranfer mai rapid de date.
Compania americana Apple ar putea introduce noul telefon iPhone, ce dispune de aceeasi tehnologie, in iunie, potrivit unor analisti precum Mike Abramsky de la RBC.
Pe piata de telefoane mobile de noua generatie ce incorporeaza functii specifice unui PC, dar si acces la internet, BlackBerry se situeaza pe primul loc, fiind urmat de iPhone.
Research In Motion a incercat sa se orienteze totodata si dincolo de cerintele clientilor din mediul de afaceri, oferind telefoane ce dispun si de camere video, dar si de music playere. BlackBerry Bold le permite utilizatorilor sa descarce melodii de pe serviciul de muzica online al Apple, iTunes. Compania candiana a investit 150 de milioane de dolari (96,91 milioane de euro) in companii ce dezvolta aplicatii pentru telefoanele de noua generatie.
Din punct de vedere al detaliilor tehnice, Bold are o memorie de de 1 gigabyte, mai mult decat orice alt precedent al sau, si permite de asemenea marirea acesteia pana la 8 GB prin intermediul unui card de memorie. Telefonul Apple pe de alta parte este disponibil in versiuni de 8, respectiv 16 gigabytes. Desi BlackBerry Bold va fi lansat inaintea rivalului sau de la Apple, potrivit analistului Maynard Um de la UBS AG, iPhone va fi primul care va ajunge efectiv in magazine.
Actiunile RIM au crescut la bursa de pe Wall Street cu 1,2 procente sau 1,59 dolari (1,02 euro), ajungand la 132,77 dolari (85,78 euro) per actiune. Apple a pierdut 1,61 dolari (1,04 euro), stabilind un pret per actiune de 183,45 dolari (118,52 euro).
Terminalele BlackBerry sunt comercializate in Romania de Orange si Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO