Business Hi-Tech

Britanicii vor plati cu 40% mai mult pentru serviciile de telefonie mobila

05.04.2001, 00:00 11



Operatorii britanici de telecomunicatii BT Cellnet si Orange intentioneaza sa urmeze politica rivalelor One2One si Vodafone si sa mareasca pretul la serviciile de telefonie mobila pre-platite cu peste 40 de procente, relateaza The Times.

Cotidianul mai precizeaza ca strategia Orange urma sa fie implementata chiar de marti, prin cresterea graduala a pretului seviciilor. Astfel cea mai ieftina oferta va costa in loc de 49,99 lire sterline 69,99 lire.

Operatorul BT Cellnet urma sa introduca noile preturi ieri.

Initiativele celor doua companii vin cu putin timp inainte de publicarea rapoartelor trimestriale privind numarul de abonati ai fiecarui operator.

Potrivit opiniei analistilor, BT Cellnet va anunta atingerea unui numar de utilizatori de aproximativ 10,84 milioane, cu 600.000 mai mult decat in trimestrul anteror.

Vodafone, liderul pietei britanice, se pare ca a ajuns deja la 12,36 milioane de utilizatori, cu 700.000 mai mult decat in perioada octombrie-decembrie 2000.

Saptamana trecuta, compania a anuntat marirea pretului la serviciile pre-platite de telefonie mobila tot cu 40%. Astfel, costul celei mai ieftine oferte (Pay As You Talk) se va ridica pe 1 mai la 70 de lire sterline, fata de 50 de lire, pretul dinainte de scumpire.

"Schimbarea politicii comerciale a companiei Vodafone reflecta trecerea pietei britanice catre o etapa mai matura si recunoasterea necesitatii de reducere a cheltuielilor pentru atragerea de noi clienti", este de parere Pater Bamford, director executiv la Vodafone pe regiunea formata din Marea Britanie, Orientul Mijlociu si Africa.

Ritmul cel mai rapid de crestere a numarului de utilizatori s-a inregistrat in sectorul serviciilor pre-platite care a adus operatorilor venituri echivalente cu un sfert din sumele totale platite de clientii cu abonament.

Unii analisti sunt de parere insa ca noile preturi vor conduce in mod inevitabil la reducerea vanzarilor de telefoane mobile.

"Cresterea tarifelor la serviciile preplatite este buna pentru operatori pentru ca le aduce un porfit mai ridicat la fiecare client dar pentru producatorii de celulare nu este o veste deloc agreabila", comenta un analist la putin timp dupa auntul facut de BT Cellnet si Orange.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO