Business Hi-Tech

British Library va oferi online carti din secolul XIX

08.10.2007, 02:27 30

British Library, biblioteca nationala a Marii Britanii, va demara un program de digitalizare a peste 100.000 de carti vechi, anterior nedisponibile publicului, scrie presa internationala.
Programul va viza in special carti tiparite in secolul al XIX-lea. Multe titluri din aceasta colectie sunt necunoscute publicului, deoarece foarte putine au fost retiparite dupa prima editie. Reprezentantii British Library au declarat ca disponibilitatea online a cartilor va ajuta atat studentii, cat si profesorii in studiile lor.
"Daca nu mai exista editii noi ale cartilor, profesorii nu le pot utiliza la cursuri. Ceea ce citim acum este predeterminat de ceea ce unii experti au considerat a fi literatura buna", a precizat Kristian Jensen de la British Library.
Potrivit oficialilor bibliotecii, la capacitate maxima se pot scana aproximativ 50.000 de pagini pe zi, iar proiectul va avea nevoie de o capacitate de stocare totala de 30 terabytes (1 terabyte inseamna 1.024 de gigabytes). British Library se asteapta ca primele 25 de milioane de pagini sa fie finalizate in circa doi ani.
Autorii textelor rare vor avea de castigat post-mortem in urma digitalizarii, avand o a doua sansa de a fi cititi. Digitalizarea intregii colectii ne va oferi acces la carti care au fost anterior marginalizate in functie de gusturile sau convingerile anumitor persoane", a mai spus Jensen. Noua categorie de carti digitalizate va completa celelalte titluri istorice oferite online de catre British Library, prin portalurile Early English Books Online si Eighteenth Century (secolul al XVIII-lea) Collections Online.
Alte resurse digitale pe care British Library le va face disponibile in curand pe internet curpind doua milioane de pagini din ziare din secolul al XIX-lea, precum si un milion de pagini din ziare din secolul al XVIII-lea.
Materialele digitale vor putea fi accesate prin serviciul Search Books al portalului Microsoft Live sau prin site-ul British Library. Utilizatorii vor putea cauta cuvinte cheie in interiorul textului, ceea ce va simplifica considerabil munca de cercetare.
In timp ce Microsoft colaboreaza cu British Library, rivalul Google digitalizeaza materialele a cinci dintre cele mai cunoscute biblioteci din lume - ale universitatilor Stanford, Harvard, Michigan, precum si Biblioteca publica din New York si Biblioteca Bodleian din Oxford.
Din cauza problemelor de copyright, intelegerea dintre Microsoft si British Library vizeaza numai publicatiile ce sunt considerate ca apartin "domeniului public".
"De asemenea, am exclus lucrarile autorilor care au decedat dupa 1936, deoarece legea drepturilor de copyright le protejeaza materialele 70 de ani de la deces", a declarat Jensen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO