Business Hi-Tech

Calomniile online nu-i ocolesc nici pe politicieni

06.02.2006, 19:55 11

Tocmai datorita faptului ca este omniprezent, Internetul este uneori folosit in mod intentionat pentru a dezinforma, unul din cele mai recente cazuri avandu-i drept protagonisti pe cativa politicieni de top de la Washington, relateaza presa internationala.

Recent, cateva informatii eronate s-au strecurat pe site-ul Wikipedia, cea mai mare enciclopedie electronica din lume, disponibila gratuit pe Internet, scrie Washington Post. Pe site-ul Wikipedia, oricine poate publica sau modifica articole, fie ca este o stire importanta sau un profil al unei persoane.

Numai ca subiectul acestor glume au fost cativa politicieni, iar oficialii Wikipedia, banuind ca vinovatii sunt chiar unii colegi ai "victimelor", datorita faptului ca modificarile s-au facut de la computere aflate in cladirea Capitoliului din Washington, au decis sa blocheze temporar acele adrese de IP.

Spre exemplu, un "invatacel" al congresmanului american Martin Meehan, aflat la cel de-al saptelea mandat, s-a hotarat sa modifice profilul personal al politicianului, publicat pe Wikipedia. Studentul a sters de acolo promisiunea facuta anterior de Meehan, cum ca nu va depasi patru mandate.

Un alt utilizator, foarte posibil tot politician, a gasit de cuviinta sa schimbe profilul senatorului Robert Byrd, 88 de ani, facand ca acesta sa apara pe site ca avand "matusalemica" varsta de 180 de ani. Iar senatorul Tom Coburn a descoperit nu de mult pe pagina personala de pe Wikipedia ca "a fost votat ca fiind cel mai enervant senator de catre colegii lui din Congres", scrie Washington Post.

In general, informatiile gresite sunt corectate in cateva minute de catre echipa de voluntari a Wikipedia, dar mai sunt si cazuri in care acestea pot fi scapate din vedere luni de zile, conform oficialilor site-ului.

"In decembrie anul trecut, pe enciclopedia online au fost modificate 4,7 milioane de articole, dintre care o parte foarte mica, doar cateva mii, au fost catalogate ca acte de vandalism", a explicat Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia.

"Mai ales in ceea ce priveste politica, linia intre bun-simt si rautate nu mai este bine definita. Bineinteles, exista oameni cu care te poti intelege, acestia fiind printre cei care alimenteaza Wikipedia cu informatii de buna credinta, si oameni cu care nu ai ce discuta, care ajung sa le fie interzisa publicarea informatiilor", a conchis el. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24