Business Hi-Tech

Cartile electronice se pregatesc sa inlocuiasca hartia

26.08.2003, 00:00 16

Cercetatorii din laboratoarele Hewlett-Packard au realizat o carte electronica, care ar putea marca finalul volumelor din hartie, daca dispozitivul se doveste atat de popular pe cat de performant este, scrie editia online a BBC.
Cartea electronica proiectata si realizata de specialistii HP poate stoca in memoria sa o biblioteca intreaga, dispozitivul nefiind mai mare decat un computer portabil de tip Tablet PC. Ecranul  prezinta imaginile paginilor dorite, iar utilizatorul are posibilitatea de a pune semne de carte sau de a sari direct la pagina dorita. "Cartea" nu este mai groasa de un centimetru, iar cititorul poate sa mareasca caraterele ca si cum ar folosi o lupa pentru a vedea mai bine. In loc de butoane, utilizatorul foloseste un meniu de pe ecranul tactil pentru a ajunge la paginile dorite. Singura problema? Faptul ca intreg continutul trebuie scanat si incarcat pe gadget de pe un computer, cu ajutorul unei conexiuni pe un port USB.
Cercetatorii Hewlett-Packard s-au straduit sa reproduca cat mai multe dintre caracteristile cartilor pe hartie, pentru a-i multumi atat pe cititorii pasionati, cat si pe utilizatorii de gadgeturi electronice. Astfel, paginile se intorc la fel ca la un volum clasic si chiar fosnesc. "Noile tehnologii disponibile acum vor face ca aceste carti electronice sa fie din ce in ce mai asemanatoare cu clasicele volume de hartie", a apreciat Huw Robson, responsabil cu acest proiect in cadrul laboratoarelor Hewlett-Packard. "Noi le folosim de mai multa vreme si suntem multumiti de faptul ca putem acum si sa intoarcem paginile", a declarat el.
Pentru a indeplini aceasta functie, echipa de cercetatori HP a atasat dispozitivului un mini-computer, care realizeaza animatia grafica necesara miscarii paginilor, precum si sunetul specific intoarcerii paginii. Paginile se intorc la fel ca la cartea clasica, utilizatorul trecand un deget peste fila, evident fara a mai fi nevoit sa-l bage  in gura. De asemenea, utilizatorul poate da paginile mai repede sau mai incet, insa nu  sa intoarca mai multe file deodata doar cu degetele. In schimb, computerul poate sari la pagina dorita, printr-o comanda simpla. Cartea electronica poate fi folosita de asemenea pentru a citi presa si pentru a stoca anumite articole. Si in acest  caz insa, utilizatorul trebuie sa scaneze ziarele, sa le transfere pe PC si apoi pe e-book.
Piata pentru astfel de dispozitive ramane in continuare redusa, spun analistii citati de BBC. Principala problema ramane oboseala indusa ochilor, specifica tuturor echipamentelor de tip PC. Cu toate acestea, viitorul apartine acestui tip de echipamente, care vor deveni incet-incet mai performante, spun specialistii din domeniu. "Pe viitor, tehnologia ar putea face ca asemanarea cu hartia sa fie completa. Noi vom fi obligati sa cercetam toate aceste aspecte in momentul in care vom realiza noi modele de ecrane", a apreciat Huw Robson. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO