Business Hi-Tech

Cati romani fac cumparaturi pe internet?

Cati romani fac cumparaturi pe internet?

Autor: Anca Barbulescu

25.03.2011, 21:00 143

Pana in 2015, jumatate dintre europeni vor face cumparaturi peinternet, iar unul din cinci va achizitiona inclusiv din magazineonline prezente in alte tari din Uniunea Europeana. Dintre romaniinsa, putini cumpara deocamdata de pe internet si chiar mai putiniau incredere in magazinele din strainatate.

Doar 4% dintre locuitorii din Romania au cumparat anul trecutproduse si servicii de pe internet. Raportat la populatie, inseamnamai putin de un milion de oameni care, la nivel teoretic, augenerat o piata a comertului online cu electronice, electrocasnicesi IT de 200 de milioane de euro sau de aproximativ cinci ori maimult daca sunt luate in calcul toate cumparaturile facute de peinternet, de la bilete de calatorie si pana la serviciitelecom.

Raportat la numarul de utilizatori de internet, ponderea esteusor mai ridicata, de aproximativ 11%, dar chiar si asa, niveluleste la doar un sfert fata de media europeana.Cel putin doi dinzece europeni au facut cumparaturi online in 2010, de doua ori maimulti fata de acum sase ani, potrivit unui raport realizat deComisia Europeana, iar o treime dintre ei au cumparat macar o datain ultimul an din magazine din afara tarii in care locuiesc. Princomparatie, doar cateva sute de mii de romani au cumparat dinmagazine online din Europa, conform statisticilor care nu iau insain calcul cumparaturile facute din SUA sau din alte colturi alelumii. Citiţi mai mult despre cati romani fac cumparaturi pe internet pewww.businessmagazin.ro

AFACERI DE LA ZERO