Business Hi-Tech

Ce n-a indraznit Time Warner: Sony cumpara MGM cu 5 mld. dolari

15.09.2004, 00:00 23

Studiourile de film, vechi de 80 de ani, care detin printre altele seria de filme James Bond si desenele animate Pantera Roz, ar putea trece foarte curand in mainile gigantului japonez Sony Corporation. Tranzactia valoreaza aproape 5 miliarde de dolari, dupa ce noii proprietari au acceptat sa acopere si datoriile MGM, scrie presa internationala.
Divizia americana a Sony, in colaborare cu alte trei companii partenere, a ajuns la o intelegere cu studiourile de film MGM prin care acestea vor fi preluate in schimbul a aproximativ 2,85 miliarde de dolari, la care se adauga si acoperirea datoriilor MGM, in valoare de 2 miliarde de dolari. Marea perdanta a cursei care are drept premiu impresionanta colectie de filme a MGM este compania Time Warner. Aceasta s-a retras din competitie, dupa ce a anuntat ca nu a putut ajunge la un acord cu studioul de film.
?Desi MGM este o achizitie valoroasa, am decis sa ne retragem oferta", spune Richard D. Parsons, presedinte si director executiv al Time Warner. ?Din nefericire, Time Warner nu a reusit sa ajunga la un acord cu MGM la un pret care ar fi reprezentat o investitie prudenta pentru potentialul nostru financiar aflat in crestere".
Sony si partenerii sai - Providence Equity Partners, Texas Pacific Group si DLJ Merchant Banking Partners - ar putea finaliza preluarea MGM pana pe 27 septembrie, au declarat reprezentantii studioului de film.
Sony si companiile partenere au ridicat oferta la 12 dolari pe actiune, de la 11,23 dolari pe actiune si, pentru a-i asigura pe reprezentantii MGM ca afacerea se va incheia, au platit o garantie nerambursabila de 150 de milioane de dolari, conform New York Times. Rivalii de la Time Warner oferisera un pret de 11 dolari pe actiune.
Achizitia a fost gandita de divizia americana a Sony, care deja detine studiourile de film Columbia si TriStar, pentru a avea acces la colectia de filme MGM fara a mai plati taxe, aceasta fiind cererea expresa a companiei-mama din Japonia, comenteaza New York Times. Astfel, Sony va detine cea mai mare colectie de filme din lume, la cele 3.500 de filme aflate deja in proprietatea sa adaugandu-se o lista de alte 4.100 de pelicule marca MGM. Compania japoneza va controla aproximativ 40% din toate filmele produse la Hollywood de-a lungul istoriei, conform unor estimari din piata, ceea ce o va ajuta in dezvoltarea comertului cu DVD-uri, scrie publicatia americana.
Unii analisti au pus insa la indoiala oportunitatea cumpararii MGM de catre Sony. De pilda, agentia de evaluare financiara Standard&Poor?s ar putea sa retrogradeze ratingul companiei japoneze, daca preluarea MGM va afecta bugetul si strategia de dezvoltare a acesteia.
?Achizitia va avea cu siguranta un impact pozitiv asupra incasarilor, si este o biblioteca importanta, o buna sursa de continut de divertisment", a comentat si un reprezentant al bancii de investititii Merrill Lynch de la Tokyo. ?Insa nu am nici cea mai mica idee, momentan, daca nu cumva au platit prea mult - daca acesta este pretul corect".
Intelegerea dintre Sony si MGM a venit imediat dupa ce compania japoneza a obtinut un acord de principiu din partea celui mai important operator de cablu TV din Statele Unite, Comcast, care va deveni partener strategic si posibil investitor in afacere, scrie The New York Times. Comcast urmeaza sa comercializeze filmele Sony-MGM pe retelele sale de video-on-demand (filme la cerere, platite la bucata), precum si prin cateva canale de televiziune prin cablu ce urmeaza a fi create in colaborare cu Sony, comenteaza presa internationala. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO