Business Hi-Tech

Cel mai greu proces din lume pentru juraţi: Verdictul din disputa Apple-Samsung cuprinde 600 de întrebări

Cel mai greu proces din lume pentru juraţi: Verdictul din disputa Apple-Samsung cuprinde 600 de întrebări

Autor: Vlad Popescu

23.08.2012, 10:16 1142

Cele două companii au depus zeci de probe la dosar, care mai cuprinde 50 de ore de pledoarie şi mărturii, precum şi calcule complexe privind potenţialele daune, de ordinul miliardelor de dolari.

Judecătorul care prezidează procesul le-a citit juraţilor 109 pagini de instrucţiuni necesare pentru a răspunde corect celor peste 600 de întrebări la care trebuie să răspundă verdictul. Citirea regulilor a durat mai mult de două ore, instanţa dictând de mai multe ori "pauze de stat în picioare" pentru a se asigura că juraţii vor fi atenţi.

Cele 600 de întrebări vizează trei categorii diferite de patente sau brevete, fiecare guvernată de un alt set de reglementări: patente utilitare, patente de design şi drepturi de proprietate intelectuală asupra "aspectului" produselor. Astfel, juraţii trebuie mai întâi să încadreze fiecare întrebare într-una dintre aceste categorii, apoi să ajungă la un verdict prin aplicarea reglementărilor specifice şi deliberări.

Juriul a început deliberările miercuri, iar verdictul trebuie să fie unanim pentru ca procesul să rezulte într-un câştigător.

Procesul a început în aprilie 2011, când Apple a acuzat Samsung că unele smartphone-uri şi tablete Galaxy produse de compania sud-coreeană imită iPhone-ul şi iPad-ul. Samsung a contraatacat acuzând Apple că foloseşte fără drept mai multe tehnologii brevetate în domeniul telecomunicaţiilor.

Cele două companii, care domină piaţa smartphone-urilor, se judecă în procese similare în 30 de ţări pe patru continente, confruntarea din tribunalul federal din San Jose fiind însă prima care ajunge în faţa unui juriu şi este aproape de a fi soluţionată.

Apple vrea daune de până la 2,75 miliarde de dolari şi solicită ca o interdicţie temporară instituită de judecător asupra comercializării unei tablete Samsung pe teritoriul SUA să devină permanentă, caz în care compania ar putea cere extinderea interdicţiei şi către alte produse, inclusiv telefoane.

Apple susţine că peste 28 de produse Samsung încalcă drepturi de proprietate intelectuală, iar juraţii trebuie să decidă care dintre persoanele juridice care reprezintă grupul sud-coreean - compania-mamă sau cele două divizii din Statele Unite - este responsabilă pentru acuzaţii. Valoarea daunelor trebuie stabilită individual pentru fiecare produs găsit "vinovat" şi fiecare brevet încălcat.

Samsung susţine că Apple a încălcat cinci patente ale companiei sud-coreene şi cere redevenţe de 421,8 milioane de dolari.