Business Hi-Tech

Comisia Europeană: România este pe locul 26 în Uniunea Europeană la capitolul digitalizare

Comisia Europeană: România este pe locul 26 în Uniunea...

Autor: Răzvan Botea

11.06.2020, 17:30 602

România se află pe locul 26 în Uniunea Europeană la capitolul digitalizare, arată un raport al Comisiei Europene publicat joi. Clasamentul a fost realizat din perspectiva a 5 indicatori: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale şi serviciile publice digitale.

„Această situaţie este cauzată de progresele lente înregistrate în general, dar şi de evoluţiile politice, întrucât în România au existat patru guverne diferite în ultimii trei ani. România înregistrează cele mai bune rezultate în dimensiunea Conectivitate, datorită utilizării ridicate a benzii largi de foarte mare viteză şi disponibilităţii ample a reţelelor de foarte mare capacitate fixe, În special în zonele urbane”, notează reprezentanţii Comisiei Europene.

Clasamentul a fost realizat în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, structura de la finalul anului 2019.

Aproape jumătate (49%) dintre locuinţele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză (cel puţin 100 Mbps), România situându-se astfel pe locul 5 în Uniunea Europeană.

„Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condiţiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul şi mai puţin de o treime au competenţe digitale cel puţin elementare”, mai scriu reprezentanţii CE.

România este bine poziţionată în ceea ce priveşte absolvenţii IT&C, plasându-se pe locul al cincilea, cu 5,6% dintre toţi absolvenţii (media Uniunii Europene este de 3,6%). Cu toate acestea, în ceea ce priveşte serviciile publice digitale şi utilizarea serviciilor de internet, performanţa României este cea mai scăzută în rândul statelor membre ale UE.

„Finlanda, Suedia, Danemarca şi Ţările de Jos sunt liderii la nivelul UE în ceea ce priveşte performanţa globală în domeniul digital. Aceste ţări sunt urmate de Malta, Irlanda şi Estonia. Indicele internaţional al economiei şi societăţii digitale (I-DESI) arată că ţările din UE care au cele mai bune performanţe digitale sunt lideri şi pe plan mondial”, mai notează Comisia Europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO