Business Hi-Tech

Computer-oglinjoara, fa-ma cel mai frumos manechin din tara!

20.05.2005, 18:57 16

Tatuajele virtuale, machiajul activat electronic si oglinzile de baie digitale sunt doar cateva dintre gadgeturile care ar putea deveni accesorii banale in lumea viitoare a modei, relateaza CNN.

Aprecierile ii apartin lui Ian Pearson, expert in futurologie al British Telecom (BT), care face estimari despre lumea viitorului pe baza evolutiei actuale a stiintei si tehnologiei. "Tehnologia incepe sa interactioneze cu lumea modei", a spus Pearson.

Peste cativa ani de acum inainte, oamenii vor putea avea un anumit aspect fizic in lumea reala si un cu totul altul in "realitatea imbuna0tatita" si in lumile virtuale, ceea ce va duce probabil la aparitia unui domeniu cu totul nou de exprimare pentru specialistii in fashion, este de parere Pearson.

Aceste identitati diferite ar putea fi aplicate atunci cand comunicati online folosind un program de mesagerie online, cand intrati intr-un joc multiplayer pe Internet sau cand imaginea dumneavoastra ii apare unui prieten pe display-ul care inlocuieste lentilele ochelarilor, a exemplificat specialistul britanic.

"Aceste noi lumi vor avea nevoie de design, iar moda va juca un rol similar celui din lumea reala", a spus specialistul BT.

"In prezent, puteti alege ce haine purtati si toata lumea va vede in acelasi fel. Insa exista cu siguranta niste persoane care ati prefera sa va vada putin altfel. Veti avea ocazia sa va prezentati in moduri diferite pentru persoane diferite folosind acest concept de fashion digital."

"Bombardamentul" cu idei ce par desprinse din filmele SF, dar despre care Pearson spune ca sunt perfect realizabile in cativa ani, a continuat. Femeile ar putea purta in lumea virtuala un machiaj digital, care sa-si schimbe aspectul in functie de starea de spirit si de context. Daca ceva nu este in regula, ele l-ar putea retusa folosind o oglinda digitala asezata pe perete, in baie. "Oglinda digitala va va permite sa navigati printre diferite optiuni pentru a alege combinatia perfecta." O astfel de oglinda s-ar putea programa si singura, pentru ca starea de spirit este un factor ce poate fi masurat electronic, a mai spus Pearson.

Mai mult, si pielea va deveni in viitor un accesoriu de moda: "Astazi, oricine isi poate face un tatuaj si multi oameni isi fac, dar noi credem ca nu e chiar cel mai bun moment pentru a face asa ceva - daca mai asteptati cinci sau sase ani veti putea apela la tatuajele video, care se pot inlatura sau modifica cu usurinta".

Conform lui Pearson, in viitor designerii ar putea crea chiar bijuterii sau haine sensibile la emotii, astfel ca accesoriile ar monitoriza starea persoanei care le poarta si ar reactiona in consecinta. "Tehnologia va fi disponibila. Depinde doar daca producatorii vor aprecia ca dimensiunile pietei sunt destul de mari pentru ca sa merite fabricarea acestor produse", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO