Business Hi-Tech

Concurenţa continuă inspecţiile în investigaţia deschisă împotriva Orange, Romtelecom şi Vodafone

Concurenţa continuă inspecţiile în investigaţia deschisă împotriva Orange, Romtelecom şi Vodafone
24.06.2010, 23:36 44

Consiliul Concurenţei (CC) a realizat în luna noiembrie 2009 oinspecţie inopinată la sediul Romtelecom, cel mai mare operator detelefonie fixă, în dosarul privind un posibil abuz de poziţiedominantă al companiei, o investigaţie demarată de CC în anul 2006şi care vizează şi operatorii de telefonie mobilă Orange şiVodafone.

Potrivit unui raport al companiei elene OTE - acţionarulmajoritar al Romtelecom, inspecţia a avut loc "în zorii zilei" şis-a soldat cu ridicarea copiilor unor documente. "RaidulConsiliului Concurenţei a avut loc la sediul Romtelecom, iar copiiale unor documente au fost luate (…). Investigaţia ConsiliuluiConcurenţei este în curs de desfăşurare", potrivit datelor dinraportul OTE.

Oficialii Romtelecom au confirmat datele din raport. "Confirmămefectuarea în data de 11 noiembrie 2009 de către ConsiliulConcurenţei a unei inspecţii inopinate la sediul Romtelecom înlegătură cu investigarea cazului în care firma NetmasterCommunications SRL a depus în 2006 o plângere în legătură cuîncheierea unor acorduri de interconectare. Romtelecom a acordatConsiliului Concurenţei toată asistenţa şi cooperarea necesarepentru clarificarea tuturor aspectelor care fac obiectulinvestigaţiei", au precizat pentru ZF oficialii Romtelecom.

Au fost efectuate controale inopinate similare, la finele anuluitrecut, şi la celelalte două companii vizate de investigaţie?Vodafone nu a răspuns întrebărilor pe această temă, în timp ceOrange a îndrumat ZF să ceară acest tip de date de la ConsiliulConcurenţei.

Reprezentanţii CC au confirmat inspecţia de la Romtelecom însănu au dorit să ofere alte date despre stadiul investigaţiei."Referitor la stadiul investigaţiilor menţionate, facem precizareacă acestea sunt în curs de derulare. Totodată menţionăm faptul căpână la finalizarea unei investigaţii şi emiterea unei decizii,Consiliul Concurenţei nu poate face publice alte informaţii,deoarece acestea ar putea periclita bunul mers al anchetei", aprecizat pentru ZF Simona Barbu, purtătorul de cuvânt al CC.

Investigaţia Consiliului a fost declanşată în anul 2006, caurmare a unei plângeri şi are ca obiect un posibil abuz de poziţiedominantă săvârşit de către companiile Orange, Vodafone şiRomtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la punctefixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.

Plângerea a fost înaintată în 2006 de operatorul alternativ deservicii telecom Netmaster Communication, care reclama faptul că oparte dintre apelurile clienţilor săi fuseseră blocate de Orange,Romtelecom şi Vodafone. Compania a reclamat, de asemenea, şi alteactivităţi ale celor trei furnizori care ar fi afectat afacerileNetmaster.

În prezent compania Netmaster nu mai există. Iniţial operatorula fost achiziţionat de un alt operator mai mic, New ComTelecomunicaţii, care şi-a vândut la rândul său baza de clienţicătre RCS&RDS şi Romtelecom, pe fondul unor probleme financiaregenerate de recesiune.

Orange, Vodafone şi Romtelecom sunt, în această ordine, cei maimari operatori telecom din România după cifra de afaceri.

AFACERI DE LA ZERO