Business Hi-Tech

Contracte, rezultate, acorduri de dezvoltare de soft

20.12.2002, 00:00 19

IBM si Deutsche Bank. Compania americana Intrernational Business Machines a anuntat miercuri semnarea unui contract de 2,5 miliarde de euro cu Deutsche Bank, care prevede administrarea sistemelor informatice din Europa ale grupului financiar german in urmatorii 10 ani. Un purtator de cuvant al International Business Machines (IBM) a declarat ca Deutsche Bank estimeaza ca va economisi un miliard de euro in perioada de valabilitate a contractului ca urmare a acordului cu IBM, care fusese anuntat din luna septembrie.
La acea data, IBM a indicat ca discuta in exclusivitate cu banca germana in legatura cu administrarea operatiunilor sale informatice din Europa, in cadrul eforturilor Deutsche Bank de a-si diminua costurile. Potrivit termenilor conveniti, Deutsche Bank va transfera resurse, sisteme informatice si aproximativ 900 de salariati la IBM in primul trimestru al anului 2003, a indicat compania americana. Acordul priveste baze de date aflate in Germania, Belgia, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania si Elvetia.
Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, s-a angajat sa diminueze costurile grupului si sa-i amelioreze eficienta operationala, in contextul strategiei de consolidare a profitabilitatii bancii pe termen lung si de stimulare a cotatiilor sale bursiere. El a promis sa vanda operatiunile care nu se incadreaza in obiectul principal de activitate al Deutsche Bank.

Sony si Matsushita. Sony Corp. si Matsushita Electric (proprietara brandului Panasonic) au semnat joi un acord  privind dezvoltarea in comun a unui sistem de operare, pe baza linux, care sa fie implementat in produsele electronice ale celor doua companii. Gigantii japonezi vor ca noul sistem de operare sa fie gata pana in luna martie, a anuntat purtatorul de cuvant al Matsushita, Yoko Fukusaki.
Produsele electronice de ultima generatie au nevoie de un sitem de operare ca si computerele, pentru a putea raspunde comenzilor utilizatorului. Noul sistem realizat de Sony si Matsushita va fi introdus la DVD-uri, televizoare si cuptoare cu microunde.
Desi aceasta decizie a fost considerata ca un atac impotriva Microsoft, responsabilii celor compani au refuzat sa comenteze deocamdata acest lucru. Concurenta creste insa din toate partile, Microsoft pierzand teren in fata sistemelor open-source, conform presei americane. "Acest proiect are ca scop realizarea unor produse care sa aiba functi mai bune si sa fie mai usor de folosit", a precizat Shinji Obana, purtatorul de cuvant al Sony.

Palm revine in profit. Cel mai amre producator de hand-delduri din lume, Palm, a revenit in profit in cel de-al doilea trimestru al anului fiscal, dar se asteapta la pierderi in urmatoarele trei luni, din cauza vanzarilor mai scazute. Palm a raportat oficial un profit de 3,5 milioane de dolari in perioada septembrie-noiembrie, anul trecut aan aceeasi perioada inregistrand pierderi.
Conducerea companiei a pus acest succes pe seama programului de reducere a cheltuielilor si introducerea a doua noi produse, Zire si Tungsten. Impreuna, cele doua noi modele au reprezentat 44% din vanzarile Palm pe acest trimestru. Incasarile totale pe cele trei luni au insumat 265 de milioane, in scadere fata de anul trecut (291 milioane), fiind vandute aproximativ 1,4 milioane de bucati.
Compania americana a decis ca la inceputul anului 2003 diviziile sale sofware si hardware sa se desparta, devenind companii independente. "Declinul din industria handheld merge spre stagnare si suntem siguri ca in 2003 se va regasi din nou cresterea", a declarat directorul executiv al Palm, Eric Benhamou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels