Business Hi-Tech

Cu ochii pe Stefano Ricucci. Cine e intrusul si pentru cine lucreaza?

26.05.2005, 17:55 226

In urma cu doi ani, era mai mult sau mai putin necunoscut. Astazi, este in centrul lumii finantelor din Italia. Invårte milioane de euro si de actiuni la bursa, este prezent in actionariatul marilor banci si cotidienelor italiene. Stefano Ricucci a luat cu asalt mediul financiar. Si ca el mai sunt si altii. Toti provin din sectorul imobiliar si au resurse financiare impresionante, pe care le multiplica cu usurinta.

Ziaristii care lucreaza pentru Corriere della Sera, principalul cotidian din Italia, au protestat såmbata fata de preluarea unui pachet important din actiunile editurii RCS MediaGroup de catre omul de afaceri Stefano Ricucci.

Pe långa Corriere della Sera, RCS mai publica si cunoscuta Gazzetta dello Sport. "Jurnalistii Corriere au decis sa intre imediat in greva pentru a face fata unei amenintari externe: preluarea actiunilor de catre Stefano Ricucci, intr-o lipsa totala de transparenta", li s-a explicat cititorilor intr-un comunicat al comitetului redactional publicat in pagina a 13-a a editiei puse in vånzare såmbata.

"Ceea ce se petrece pe piata demonstreaza ca functionarea corecta a Corriere, deja dificila, poate fi pusa in pericol, in ciuda angajamentelor din pactul actionarilor", s-a adaugat in comunicatul jurnalistilor.



Urcusul spre 15% din capitalul RCS

Omul de afaceri Stefano Ricucci, in vårsta de 42 de ani, si-a majorat participatia la 13,5% din capitalul RCS MediaGroup in numai cåteva saptamåni si a devenit al doilea actionar al grupului, devansånd Fiat (10,1%) si situåndu-se imediat dupa Mediobanca (13,9%).

La inceputul lunii aprilie, Ricucci detinea numai 4,9% din capital. Surse din mediul financiar afirma insistent ca holdingul lui Ricucci cu sediul in Luxemburg, Magiste International, urmareste sa atinga o cota de 15% din totalul actiunilor si sa ajunga la paritate cu alti actionari.

Speculatiile sunt alimentate de o precizare cuprinsa in comunicatul prin care se anunta achizitia, potrivit careia aceasta participatie este "stabila si strategica", putånd fi majorata si mai mult in viitor. Anuntul privind marirea pachetului de actiuni a fost remis Consob (Comisia Nationala pentru Societati si Bursa) de Stefano Ricucci Trust, al carui administrator este Baring Trustees (Guernsey) Limited.

Cu cartile pe fata si ambitii explicite, Ricucci nu exclude ipoteza candidaturii sale la un loc in consiliul de administratie al RCS. "De ce nu? As putea crea valoare pentru ceilalti actionari".

Strategia lui Ricucci de a miza pe companiile care au capacitatea de a-si ameliora randamentul da idei si altora. Danilo Coppola, un alt intreprinzator venit din afacerile imobiliare, a declarat si el såmbata trecuta ca analizeaza la råndul sau posibilitatea de a intra in capitalul RCS.

Planul lui Ricucci s-ar putea dovedi greu deS pus in aplicare. Capitalul RCS MediaGroup este blocat printr-un pact al unor actionari care detin mai mult de 57% din actiuni si care au declarat in repetate rånduri ca grupul este la adapost de o eventuala oferta ostila. Saptamåna trecuta, grupul de actionari se angajase sa apere autonomia Corriere della Sera impotriva oricarei speculatii financiare sau politice. In plus, cota lor de 57,47% din actiuni ar putea fi oricånd marita la 63% in cazul in care unii asociati, precum Pirelli, Della Valle si Banca Intesa, ar opta pentru aceasta varianta.

Din sindicatul actionarilor fac parte 15 asociati: Mediobanca (13,931%), Fiat (10,189%), Italmobiliare (7%), Fondiaria (5%), Generali (3,706%), Dorint (3,003%), Pirelli (2,911%), Banca Intesa (4,84%), Capitalia (2%), Sinpar (1,876%), Merloni (1,501%), Mittel (1,228%), Er.Fin (1,117%), Edison (1,001%) si Gemina (1%). Pachetele detinute de actionarii din afara sindicatului de control se ridica la 25%.



Suna ceasul desteptator

Daca mai exista vreun dubiu ca majorarea cotei detinute de Ricucci din capitalul RCS MediaGroup a produs agitatie in jurul si in interiorul RCS, acesta este inlaturat de demisia lui Natalino Irti si de fluctuatiile bursiere ale actiunilor grupului.

Irti, jurist si fost presedinte la Credito Italiano, si-a anuntat, luni, demisia din pozitia de director independent, cu efect imediat. Mandatul sau expira in aprilie 2006. Motivele demisiei au ramas necunoscute, dar presa din Peninsula a apreciat ca este probabil legata de dorinta lui Irti de a nu incuraja speculatiile cu privire la rolul sau de consilier al lui Ricucci - pe probleme legate de bancile Antonveneta si BNL - si la recenta numire a fiului Nicola Irti in consiliile de administratie ale unor societati apartinånd aceluiasi Ricucci.

La Antonveneta, Ricucci este al treilea mare actionar, cu 4,99% din capital, dupa ABNAmro (29,4%) si Bipielle (20,6%), in timp ce, la BNL (Banca Nazionale del Lavoro), detine 4,981% din actiuni, cota care il plaseaza pe locul patru in råndul actionarilor, dupa BBVA (14,7%), Generali (8,7%) si Della Valle (4,985%).

Neprevazuta, demisia lui Natalino Irti ii va obliga pe asociatii din pactul RCS sa gaseasca un independent care sa-l inlocuiasca pe acesta in consiliul de administratie. Ei sunt constrånsi sa actioneze rapid si concertat pentru a-si demonstra unitatea afisata in ultimele declaratii oficiale, potrivit Il Sole 24 Ore.

La bursa, demisia lui Irti nu a fost bine primita, actiunile RCS incepånd sa scada. La inceputul saptamånii, s-a tranzactionat zilnic un volum apreciabil de actiuni RCS - in jur de 2,5%, in ciuda cotatiilor care au ajuns la un nivel ridicat, peste 6,3 euro.

Ricucci a negat ca ar fi vorbit vreodata de o oferta publica de achizitie. Avånd in vedere blocajul creat de pactul celor 15 mari actionari, singura posibilitate de a cåstiga o cota mai mare de capital ar fi creata de hotarårea Fiat de a vinde o parte din pachetul de actiuni detinut. In cazul in care cumparatorul ar fi o entitate din exteriorul sindicatului, ceilalti 14 membri ai acestuia ar trebui sa dea unda verde vånzarii. Daca pachetul de actiuni ar fi redistribuit celorlalti semnatari ai pactului, care au de altfel dreptul de preemptiune, echilibrul puterii din interiorul RCS s-ar schimba si ar putea aparea probleme legate de justificarea investitiei de catre unele institutii, conform Il Sole 24 Ore.

La Repubblica este de parere ca, in Italia, se joaca un meci decisiv care va defini viitori poli ai puterii si ca asaltul lui Ricucci asupra RCS este doar inceputul jocului.

Adevaratele tinte sunt mult mai importante si sunt controlate de asa-numitele dinastii ale capitalismului italian, care si-au creat dusmani in diferite segmente ale mediului de afaceri si mediului politic.

Totodata, multe sunt vocile care afirma ca, in spatele lui Ricucci, care pare sa dispuna de resurse financiare nelimitate, stau de fapt alte persoane sau grupuri interesate sa puna måna pe RCS si pe alte active, a caror identitate este pastrata in secret.



De la ortodontie la finante

Speculatiile privind eventualele persoane sau grupuri care ar sta in spatele afacerilor lui Ricucci nu sunt noi.

Aproape necunoscut in urma cu 1-2 ani, intreprinzatorul italian controleaza un portofoliu de active mobiliare si imobiliare de invidiat, evaluat la peste doua miliarde de euro, inclusiv lichiditatile. Iar datoriile s-ar ridica, conform declaratiilor proprii, la "numai" 750 milioane de euro. Omul de afaceri face parte si dintre actionarii Lazio Roma, controlånd un pachet de 3,199% din capitalul clubului de fotbal, potrivit autoritatii bursiere italiene.

Ricucci, care a obtinut recent o diploma de licenta in stiintele economice de la Clayton University, o universitate americana din San Marino, isi apara cu tarie autonomia: "Sunt fiul unui sofer de la ATAC (n.r. - Agentia de transport public din Roma) si muncesc de la 14 ani fara ajutorul nimanui".

La finalul studiilor medii, Ricucci a luat decizia de a nu mai cere ajutorul parintilor si, pentru a cåstiga bani, a inceput sa vånda bauturi racoritoare si s-a angajat ca ospatar.

A urmat apoi Institutul pentru tehnicieni dentari Eastman din Roma, fiind in acelasi timp in practica intr-un cabinet stomatologic de la periferia capitalei. Dupa o perioada, Ricucci a ajuns sa angajeze el medici in cabinetele pe care le-a deschis in jurul Romei si sa preia 10% din capitalul laboratorului industrial Smile, care ii furniza materialele. In cåteva luni, Ricucci a devenit actionar majoritar la Smile si a ajuns la o cifra de afaceri de miliarde din vechile lire italiene.

In paralel cu protezele dentare, Ricucci a intrat in afaceri imobiliare, inca de la 19 ani. Schimbarea neasteptata a reglementarilor din sectorul imobiliar i-a permis sa utilizeze ca suprafata construibila un teren viran mostenit de mama sa. In schimbul terenului, el a obtinut trei apartamente pe care le-a våndut apoi la un pret superior. Nu peste mult timp, Ricucci a cumparat zece magazine dintr-un centru comercial aflat in constructie la Zagarolo, pe care le-a revåndut la un pret de peste doua ori mai mare.

Alta locatie, aceeasi strategie: la Finocchio, Ricucci a achizitionat cinci magazine si 16 apartamente, din care o parte le-a inchiriat si o parte le-a revåndut.

La 27 de ani, a infiintat un holding imobiliar - Magiste, a carui denumire este formata din initialele numelui sau si ale prenumelor parintilor (Matteo, Gina, Stefano).

Magiste s-a extins continuu, formåndu-si un portofoliu important de imobile comerciale si rezidentiale. Un eveniment nefericit a fost implicarea in societatea de constructii Cosport, care a intrat in colaps. Ricucci, care fusese si directorul executiv, a scapat neatins de falimentul firmei, spre deosebire de ceilalti actionari. In 1996, Ricucci a renuntat la studiile in domeniul stomatologiei si a venit la Roma.

Cu finantare bancara, a dezvoltat si a inchiriat apartamente, vile si centre comerciale. Una dintre specialitatile sale este constructia la cheie de agentii bancare. Totul a fost valorificat cu iscusinta : contracte de inchiriere, pe minimum 12 ani, fara dreptul de a renunta - aceasta a fost reteta. Chiriasii sai sunt mari firme de asigurari, precum Generali, si aproape toate institutiile bancare, din orice colt al Italiei.

In 2001, Ricucci a dat curs unei alte ambitii - intrarea in lumea finantelor. "Doar asa esti cu adevarat respectat", spunea el. Cu banii obtinuti din vånzarea unei parti din imobilele Magiste catre Fingruppo a cumparat un pachet din actiunile societatii Hopa, 5% din firma Investimenti immobiliari lombardi si actiuni ale Banca Valori, participatii care au fost våndute ulterior, nemaifiind considerate strategice. La acestea s-au adaugat 4,99% din capitalul bancii Popolare di Lodi, 5% din actiunile Capitalia si 3,6% din capitalul BNL. Cine este Ricucci si pentru cine lucreaza, este intrebarea omniprezenta in cercurile financiare italiene de aproape doi ani.

Omul de afaceri repeta insistent ca in spatele sau sta numai Ricucci si al sau Magiste International. Iar in spatele acestui Magiste, spune Ricucci, se afla tot el, fiul sau Edoardo - in vårsta de 12 ani, alti eventuali descendenti si, in mod cu totul surprinzator, Crucea Rosie, conform cotidianului L''Espresso.

Pentru a raspunde acuzelor privind lipsa de transparenta, bilantul pe anul 2004 al Magiste International va fi prezentat in iunie presei cu asistenta bancii Lazard. De asemenea, un site Internet va fi creat pentru a pune la dispozitia publicului bilanturile financiare, care sunt auditate de PricewaterhouseCoopers din 2003.



Revine in Italia

Ricucci pregateste transferul holdingului din Luxemburg inapoi in Italia. Magiste International SpA, dupa cum se va numi entitatea de control, va fi societate pe actiuni de drept italian. "Spuneti-mi cåti oameni de afaceri, chiar si dintre actionarii marilor grupuri, fac acelasi lucru", intreaba pompos Ricucci.

Holdingul va controla, in afara participatiilor la capitalul firmelor si institutiilor cotate la bursa, societatea imobiliara Magiste Real Estate, Magiste Re Agency - care genereaza achizitiile si vånzarile de imobile - si Magiste SpA, societate financiara care executa ordinele de vånzare-cumparare ale actiunilor. Intre planurile lui Ricucci se mai inscrie fondarea unei societati de gestiune a patrimoniului, care sa gestioneze imobilele marilor grupuri, sau a unui fond de investitii imobiliare, un fond inchis, cu actionar unic.

De Ricucci se vorbeste si se va vorbi mult. Inclusiv din punct de vedere privat, intrucåt este logodit cu actrita Anna Falchi, cu care se va casatori in vara acestui an.

Enrico Cuccia, cel mai important personaj din sectorul italian al finantelor timp de jumatate de secol, decedat in 2000, obisnuia sa spuna ca "actiunile se cåntaresc, nu se numara", pentru a-si ilustra ideea ca, intr-o firma, nu este important patrimoniul, ci acela care detine puterea.

"Avea dreptate tatal meu sa mi-i dea drept exemplu pe cei mai buni decåt mine. Am facut avere", spune Ricucci.

Constient ca este un "om nou" in comparatie cu vechii finantisti cu blazon, intreprinzatorul este in acelasi timp avid de respectul celor bogati si influenti: "Cred ca trebuie avut respect pentru cei care, ca si mine, muncesc si pun la treaba banii pe care ii cåstiga. Anii ''60 si ''70 s-au incheiat. Enrico Cuccia era un mare om, dar acum e mort. Lumea s-a schimbat. Actiunile nu trebuie cåntarite, ci trebuie numarate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO