Business Hi-Tech

Cursă iraţională pentru finanţarea start-up-ului Mistral - ChatGPT-ul francez, fondat în urmă cu 6 luni: Andreessen Horowitz, fondul lui Jeff Bezos şi alte VC-uri se bat să ofere 400 mil. $ la o evaluare de cel puţin 2 mld. $

Cursă iraţională pentru finanţarea start-up-ului...

Autor: Adrian Seceleanu

01.11.2023, 22:59 146

Mistral, un start-up AI fondat în Franţa în urmă cu şase luni, este pe cale să devină unicorn în condiţiile în care giganţi ai industriei globale de capital de risc au intrat într-o cursă iraţională de a participa într-o rundă de finanţare de 400 mil. dolari care le-ar oferi o bucăţică din ceea ce ar putea deveni un rival al OpenAI sau un „ChatGPT” francez, scriu The Information şi Business Insider.

Lista celor care se bat să prindă acţiuni la Mistral este una selectă: de la gigantul Andreessen Horowitz până la Bezos Expeditions, vehiculul de investiţii controlat de fondatorul Amazon. Runda ar urma să fie de 400 de milioane de dolari, la o evaluare de cel puţin 2 mld. de dolari dar ar putea ajunge şi la 2,5 mld. dolari.

Micuţul start-up francez a lansat abia în urmă cu două luni de zile propriul "large language model" (LLM) adică un "model de limbaj de mari dimensiuni". Acesta este un tip de model de inteligenţă artificială bazat pe arhitecturi de reţele neuronale, care sunt antrenate pe cantităţi mari de text pentru a înţelege şi a genera limbaj natural. Aceste modele pot răspunde la întrebări, genera texte, traduce între limbi, rezuma conţinut şi efectua multe alte sarcini legate de limbaj. OpenAI a creat mai multe astfel de modele de mari dimensiuni, cum ar fi GPT-3 şi GPT-4.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO