Business Hi-Tech

Deutsche Telekom ridica miza in lupta pentru Cesky Telecom

06.04.2004, 00:00 15

Operatorul german Deutsche Telekom a oferit 4,8 miliarde de dolari pentru pachetul majoritar al Cesky Telecom, scos la vanzare de guvernul de la Praga. Suma este cam de doua ori mai mare fata de valoarea pachetului estimata anterior de specialistii din domeniu si de 2,6 ori mai mare decat cea oferita anul trecut de operatorul danez TDC sprijinit de Deutsche Bank, spune revista Euro, care a dezvaluit afacerea.
TDC oferise in 2003 1,8 miliarde de dolari pentru 51% din pachetul Cesky Telecom, insa afacerea a fost contramandata din cauza cumparatorilor care nu au putut ajunge la un acord cu principalul actionar privat al companiei, TelSource, o companie fondata in parteneriat de KPN si Swisscom. Telsource avea 27% din actiunile Cesky Telecom, pe care pana la urma le-a vandut in decembrie 2003 catre un grup de investitori straini pentru 830 de milioane de dolari.
In prezent, in cursa pentru privatizarea Cesky Telecom s-au inscris deja TDC, care acum are si sprijinul Goldman Sachs, precum si Swisscom, care si-a dat probabil seama ca a vandut partea sa de actiuni la un pret prea mic. Presa de specialitate din Republica Ceha spune de asemenea ca in licitatie s-ar putea implica mai multe fonduri de investitii, care lucreaza impreuna cu bancile internationale. Analistii citeaza Wod&Company, cu ajutorul Merryl Lynch, Patria Finance, cu sprijinul Morgan Stanley, CAIB cu Rothschild si de asemenea Citigroup, ABN Amro si JP Morgan Chase.
Privatizarea, care este supervizata de Fondul Proprietatii Nationale din Cehia (FNM), va avea cel mai probabil loc in a doua jumatate a acestui an, daca formalitatile nu se vor lungi chiar pana in 2005. La ultima reuniune a FNM legata de acest subiect, presedintele institutiei, Jan Juchelka a fost obligat sa isi prezinte demisia, din cauza unui conflict de interese. El este membru in consiliul director al Komercni Banka, care impreuna cu HSBC a lansat de asemenea o oferta pentru Cesky Telecom.
Oricum, valoare Cesky Telecom pare a fi oarecum umflata, mai ales prin prisma rezutlatelor financiare. Analistii pietei citati de revista ceha Euro, spun ca pachetul de 51% din operatorul ceh nu valoreaza mai mult de 2,5 miliarde de dolari si ca exista anumite interese locale pentru cresterea pretului. Cesky Telecom a terminat 2003 in pierdere. Incasarile totale ale operatorului s-au cifrat la 1,9 miliarde de dolari, cu 3% mai mici decat in anul anterior. Pierderea neta a fost de 70 de milioane de dolari spre deosebire de 2002, cand operatorul ceh avusese un profit de 150 de milioane de dolari.
Rezultatul net inregistrat anul trecut a fost cauzat in special de devalorizarea unor active, compania fiind nevoita sa recunoasca o pierdere de 365 de milioane de dolari din cauza unor investitii neperformante. In prezent, datoriile companiei se ridica la inca 175 de milioane de dolari.
Singura veste buna vine din partea operatorului mobil detinut de companie (Eurotel). Cesky Telecom a cumparat anul trecut restul de 49% din actiunile Eurotel, care fusesera detinute de At&T Wireless sI Verizon, fiind acum singurul proprietar al companiei. Trazactia, estimata la 1,05 miliarde de dolari, s-a dovedit profitabila. Incasarile Eurotel au crescut anul trecut cu 8%, ajungand la 550 de milioane de dolari. Numarul de utilizatori de telefonie mobila din Republica Ceha continua sa creasca, in timp ce aproximativ 72.000 de oameni au renuntat in 2003 la linia de telefon fixa de la Cesky Telecom.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24