Business Hi-Tech

Doar 146.000 iPhone activate in primele doua zile

26.07.2007, 17:48 16

Actiunile Apple au scazut cu 4% marti, dupa ce AT&T, operatul care distribuie exclusiv iPhone in Statele Unite, a anuntat ca numarul total de abonati care detin dispozitivul s-a plasat cu mult sub estimarile analistilor, scrie presa internationala.
Potrivit AT&T, doar 146.000 de clienti au activat telefonul in primele doua zile de la achizitionare - un numar cu mult sub estimarile initiale ale analistilor (500.000 sau chiar 700.000).
Insa, numarul de activari (ale cartelelor SIM aferente dispozitivelor) nu reprezinta si cifra vanzarilor in primele doua zile de la lansarea oficiala (29 iunie). "Diferenta dintre numarul de dispozitive comercializate si numarul de dispozitive activate este constituita din iPhone-urile vandute pe eBay si cele activate dupa a treia zi", a declarat Andy Hargreaves, analist la Pacific Crest, adaugand ca probleme initiale de activare nu au constituit un incovenient major.
In primele doua zile de la lansare, mai multi clienti s-au plans ca nu au putut activa imediat telefonul. Dupa achizitia dispozitivului din magazin, utilizatorii iPhone trebuie sa activeze cartela SIM prin intermediul magazinului online iTunes, detinut de Apple.
Problemele au durat mai multe ore, iar site-urile de discutii de pe internet au fost inundate de relatari ale problemei de catre utilizatori. Sectiunea de pe un site dedicata problemelor activarii iPhone fusese citita de mai mult de 20.000 de vizitatori in cele cateva zile de la lansarea telefonului.
Hargreaves considera ca, desi vanzarile iPhone in urmatoarele luni ar constitui un reper mult mai relevant, rezultatele comunicate de AT&T au dezamagit atat investitorii, cat si analistii.
Totusi, operatorul american a inregistrat o evolutie favorabila in ultimul trimestru fiscal, anuntand o crestere de 13% a veniturilor diviziei wireless, la 10,4 mld. dolari (7,71 mld. euro). Compania a totalizat vanzari de de 29,5 mld. dolari (21,88 mld. euro), fata de suma de 15,8 mld. dolari (12,58 mld. euro) anuntata in perioada similara a anului trecut. Profitul net al AT&T a crescut cu 61%, de la 1,81 mld. dolari (1,44 mld. euro) la 2,9 mld. dolari (2,15 mld. euro).
iPhone cu siguranta a avut un impact asupra rezultatelor financiare AT&T, analistii estimand ca circa 40% dintre cumparatorii dispozitivului erau clienti noi ai operatorului.
Marti, pretul actiunilor Apple a scazut cu 8,81 dolari (6,3 euro) pe bursa Nasdaq, inchizand la 134,89 dolari (97,6 euro), dupa ce anterior, pe data de 20 iulie, au atins valoarea record de 143,75 dolari (104 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24