Business Hi-Tech

DVD-ul de inalta definitie sterge diferentele intre cinematograf si living

01.02.2005, 00:00 34

Mai intai a fost "umilul" video player cu caseta VHS, acum la putere este DVD-ul, iar Hollywood-ul se pregateste deja pentru urmatoarea revolutie in lumea divertismentului digital: imaginile high-definition.
Transmisia de inalta definitie ofera o calitate incredibila inregistrarii video - imaginile incep sa para ca au trei dimensiuni, precum in viata reala - dar si un sunet surround foarte realist, scrie BBC News.
Noul format va fi inregistrat pe un tip nou de DVD, care poate stoca mult mai multa informatie decat actualul disc optic. Totusi, este putin probabil ca oamenii sa renunte la DVD playerele pe care le-au achizitionat deja, pentru a trece la noi playere si ecrane sofisticate, capabile sa redea imaginile de inalta definitie. Sau, cel putin, este putin probabil ca acest lucru sa se intample mai devreme de un an si jumatate, este de parere Rick Dean, director de dezvoltare al THX, o companie activa in domeniul filmelor digitale. Dean, care a lucrat la producerea unor filme precum "In cautarea lui Nemo", "Incredibilii", "Indiana Jones" sau trilogia "Razboiul Stelelor", este foarte entuziasmat de perspectivele cinematografiei de inalta definitie, comenteaza publicatia britanica.
"Nu cu mult timp in urma, lumea cinematografiei si lumea filmului de acasa erau complet separate", spune el. "Tehnologia care apare acum face ca cele doua sa devina aproape acelasi lucru". Fisierul digital pe care este inregistrata copia pentru cinematograf a unui film (numita, in limbaj de specialitate, home video master) are dimensiuni foarte mari, necesare pentru o calitate foarte buna a imaginilor. In prezent, acest fisier trebuie sa fie inghesuit la propriu pe un DVD, pentru ca, oricat de incapatoare ar fi discurile optice de astazi, nu e suficient pentru a stoca un film fara a se pierde, prin compresare, o buna parte din calitatea originala.
Insa DVD-urile High-Definition (HD) care sunt in pregatire acum vor putea stoca de 6 ori mai multe date decat DVD-urile obisnuite. "Cred ca atunci cand oamenii vor vedea cum arata imaginile HD, vor fi de acord ca este o diferenta remarcabila. I-am auzit pe unii oameni comentand ca au senzatia ca imaginile coboara pur si simplu din ecran", spune Dean.
Totusi, ramane de vazut daca studiourile de film vor fi suficient de interesate de promovarea noilor DVD-uri, pentru a sustine scaderea preturilor de fabricatie. Insa ele vor fi oarecum fortate sa faca acest lucru, daca consumatorul nu va dispus sa plateasca un pret prea mare, a conchis Rick Dean, specialist in domeniul filmelor in format digital. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO