Business Hi-Tech

Enache, HP: T1 a fost mai bun, dar revenirea este inca timida

Enache, HP: T1 a fost mai bun, dar revenirea este inca timida
11.04.2010, 23:05 38

Hewlett-Packard (HP) Romania, unul dintre cei mai importantijucatori de pe piata locala IT, a inregistrat in perioada noiembrie2009 - ianuarie 2010 (primul trimestru al anului fiscal HP) vanzarimai mari decat in urma cu un an si cu 14% peste estimari, insaperspectivele pentru intreg anul raman rezervate.

"Primul trimestru nu a fost rau, am avut vanzari cu 14% mai maridecat estimarile. Incasarile au fost mai mari fata de anul trecut",spune Radu Enache, directorul general al companiei. "Piata esteinsa dificila pentru ca nu sunt bani, iar semnele de revenire dinmediul privat sunt timide."

Subsidiara locala a celei mai mari companii IT din lume esteunul dintre cei mai mari jucatori din Romania pe pietele de PC-uri,imprimante, servere si servicii IT. Anul trecut vanzarile dePC-uri, servere si imprimante au inregistrat scaderi severe pefondul recesiunii astfel ca HP a fost lovita "in plin" de criza,spune seful HP Romania. Acum insa, compania este pregatita safructifice o eventuala revenire a pietei. "HP nu a concediat niciunom anul trecut astfel ca acum suntem pregatiti sa le furnizamsolutii clientilor nostri. Avem oamenii necesari, produse, putemfinanta proiecte…", spune Radu Enache.

Europa este inca in urma Statelor Unite si a Asiei in ceea cepriveste revenirea pe crestere a economiei. "Pe termen scurt pentrumulte tari din regiune nu va urma o perioada usoara. Dar ce putemvedea este ca in mod clar economia este intr-o stare mai buna decatanul trecut", spune si Francesco Serafini, managerul HP carecoordoneaza afacerile gigantului IT american in regiunea careinclude si Ro mania.

La finele a trei zile petrecute in Bucuresti pentru intalniri cuclienti, manageri din sectorul privat si oficiali guvernamentali,Serafini spune ca Romania are potential de crestere, dar momentanpe piata "prudenta" este cuvantul cheie. "Ne-am intalnit cuclienti, oficiali guvernamentali, manageri din banci, telecom sialte industrii. Concluzia este ca pentru moment, pe termen scurt,toata lumea in Romania este extrem de prudenta in ceea ce privestecheltuielile. Insa potentialul de crestere al Romaniei este foarteimportant si avem asteptari pozitive pe termen mediu. Cred ca HPpoate avea o crestere in acest an in Romania", a spus Sera fini,care a mentionat ca proiectele guvernului in domeniul IT ar puteaavea un impact important. "Serviciile de guvernare electronica sunto prioritate la nivelul Comisiei Europene dar si in strategiaGuvernului Romaniei, iar noi putem ajuta pe acest segment". Pentrumoment insa, "prudenta" este cea care caracterizeaza piata. "Incasuntem in situatia in care o saptamana avem o veste buna, pentru casaptamana viitoare sa apara iar o veste proasta".

Insa pana cand se vor concretiza proiectele guvernului sau vareveni cererea din mediul privat, HP Romania va continua saangajeze oameni, cresterea fiind generata de companiile din vestulEuropei care isi externalizeaza o parte din activitati pentru a-sidiminua costurile. HP are in Romania unul dintre cele mai maricentre de servicii IT. "Vedem in continuare cerere pentru proiectede externalizare", spune Serafini, adaugand ca Romania joaca un rolimportant pe acest segment de piata. "Din 11.000 de angajati HP inaceasta regiune, peste 2.000 sunt in Romania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24