Business Hi-Tech

Europenii pregatesc 27 mil. dolari pentru proiecte IT romanesti

15.03.2004, 00:00 20

Comisia Europeana (CE) va aloca 26,8 milioane de euro pentru finantarea unor proiecte romanesti din domeniul tehnologiei informatiei, a anuntat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Dan Nica.
Comisia Europeana cauta prin acest program sa stimuleze serviciile de comunicare intre tarile vecine, bazate pe informatii din sectorul public, precum si dezvoltarea de aplicatii din domeniul lingvistic care sa sprijine aceste sisteme.
"Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va oferi asistenta in dezvoltarea proiectelor. Este vorba de aplicatii comerciale, iar tipurile spre care am vazut ca se indreapta cererea in Uniunea Europeana sunt servicii informative pentru utilizatorii de telefonie mobila, transmiterea in timp real a unor date de identificare pentru politie sau urmarirea vehiculelor de transport de marfa", a explicat Dan Nica.
Companiile romanesti care vor sa participe la acest program vor primi de la CE jumatate din costul total al proiectelor IT, restul urmand sa fie acoperit din surse proprii sau cu sprijinul guvernului si a bancilor si fondurilor de investitii private. Propunerile de proiecte trebuie prezentate la MCTI pana la data de 14 mai.
La acest tip de proiecte trebuie sa participe un consortiu format din cel putin doi parteneri din cele doua tari, una dintre companii urmand sa fie desemnata coordonatoarea proiectului. Comisia Europeana contribuie cu pana la 50% din valoarea proiectului, in limita sumei de 2,5 milioane de euro pentru fiecare program.
Programul Comisiei Europene, denumit eContent, face parte din strategia eEurope, lansata in decembrie 2000, cu un buget total in valoare de 100 de milioane de euro pentru perioada 2001-2005. La programele anterioare ale strategiei au participat organizatii din 31 de tari, jumatate dintre acestea fiind firme private mici si mijlocii, 30% reprezentand institutii publice, iar 20% organizatii non-profit, universitati sau alte tipuri de insitutii publice si private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24