Facebook creează un program pentru a informa utilizatorii vizaţi de acţiunile agenţilor ruşi

23 nov 2017 Autori: Teodora Marinescu , Mediafax

Compania Facebook a anunţat, joi, că va crea un program care va informa utilizatorii dacă au intrat în contact cu informaţiile propagate de agenţi ruşi, acuzaţi de ingerinţe în alegerile din Statele Unite şi Marea Britanie, informează site-ul cotidianului The Guardian.

Reţeaua de socializare online a precizat că programul vizează, de asemenea, şi aprecierile oferite paginilor de Facebook şi conturilor de Instagram create de Agenţia de Cercetare pe Internet (IRA), o organizaţie de stat cu sediul la Sankt Petesburg, care desfăşoară operaţiuni de dezinformare.

"Este important ca oamenii să înţeleagă cum actorii străini au încercat să inducă neîncredere în folosirea reţelei Facebook, înainte şi după alegerile prezidenţiale din SUA în 2016. De aceea, pe măsură ce am descoperit informaţii, le-am publicat şi le-am furnizat investigatorilor din Congres", a anunţat compania.

Cu toate acestea, programul nu va putea să atenţioneze toţi utilizatorii care au intrat în contact cu IRA, fiind capabil doar să informeze utilizatorii care au apreciat sau distribuit un astfel de conţinut, nu şi pe cei care l-au vizualizat.

Compania estimează că în jur de 140 de milioane de oameni care folosesc Facebook şi Instagram ar fi putut vedea o ştire scrisă de un agent din Rusia. Persoane din Rusia au publicat aproximativ 80.000 de postări pe reţeaua de socializare, într-un interval de doi ani, în tentativa de a influenţa politica americană. Majoritatea postărilor s-au concentrat pe mesaje sociale şi politice de divizare, cum ar fi relaţiile interrasiale.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

 
Cuvinte cheie:
SUA
, FACEBOOK
, RUSIA
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide