Business Hi-Tech

Facebook începe astăzi lupta la tribunal pentru cea mai importantă funcţie a sa

Facebook începe astăzi lupta la tribunal pentru cea mai...

Autor: Ştefan Stan

22.04.2013, 16:39 3185

Facebook, operatorul celei mai cunoscute reţele de socializare, trebuie să convingă un tribunal din Chicago că Timeline nu încalcă drepturile de marcă înregistrată ale site-ului Timelines.com, scrie Bloomberg.

Compania Timelines, operatorul site-ului Timelines.com, a dat în judecată Facebook în septembrie 2011, după ce reţeaua de socializare a anunţat că va converti profilul utilizatorilor, cunoscut anterior drept „Wall (Perete)”, în cronologii individuale, numind noua trăsătura „Timeline”.  

Site-ul Timelines.com permite membrilor să creeze cronologii şi să adauge evenimente la cele deja existente, inclusiv evenimente precum explorarea spaţială, evenimente sportive, bătălii sau asasinări.

Anunţând design-ul noului profil, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a numit Timeline „inima” experienţei utilizatorului. Facebook susţine că are peste un miliard de utilizatori pe lună, conform datelor de pe propriul site.

Site-ul Timelines.com, vizitat de aproximativ 94.000 de utilizatori pe lună, este programat să se judece cu Facebook astăzi, încercând să oprească reţeaua de socializare să folosească termenul „timeline”, susţinând că deţine „Timelines” ca marcă înregistrată, încă din 2009. Site-ul cere despăgubiri echivalente cu veniturile generate de publicitatea de pe Facebook Timeline, a declarat într-un interviu telefonic avocatul Timelines, Douglas Albritton.

Facebook susţine că termenul „timeline” este prea generic pentru a beneficia de protecţia federală de marcă înregistrată, argumentând că înregistrarea acestuia ar trebui anulată.

“Poţi lua un cuvând comun din limba engleză şi să îl aplici la ceva care nu are nimic de-a face cu sensul original al cuvântului. Ceea ce contează cu adevărat este ce bunuri sau servicii oferi sub acel nume. Exemplul clasic este Apple pentru un calculator”, a declarat Mark Steiner, un avocat din San Francisco.

Brittany Darwell, care scrie despre Facebook pe site-ul insidefacebook.com, a spus că un verdict al tribunalului care ar forţa reţeaua de socializare să renunţe la “Timeline”, nu va altera funcţionalitatea profilului utilizatorului.

“Nu cred că termenul “timeline” este necesar, dar caracteristica în sine este un aspect de bază al Facebook”, a spus Brittany.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO