• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Business Hi-Tech

Final de eră la Telekom: directorul financiar care ştie tot ce au făcut în 17 ani cei 9 şefi ai grupului se retrage

Autor: Adrian Seceleanu

18 iul 2018 47172

♦ Odată cu plecarea lui Anastasios Tzoulas - ultimul „supravieţuitor” al perioadei în care grecii de la OTE numeau şefii de la Bucureşti - funcţia va fi preluată pentru prima oară de un german: Nicolas Mahler ♦  Opţiune interesantă: un fost CEO al unei subsidiare a Deutsche Telekom vine director de marketing şi vânzări în locul lui Frantisek Mala.

Grecul Anastasios („Ta­ssos”) Tzoulas, puter­nicul director financiar al grupului Telekom Ro­mânia, care a lucrat în cei 17 ani petrecuţi la Bucureşti cu toţi cei 9 directori generali pe care i-au avut companiile din grup şi care cunoaşte toate culisele afacerilor gru­pului cu afaceri de un miliard de euro pe an, se ve retrage la finele acestei luni din grup şi va fi înlocuit de ger­manul Nicolas Mahler, care deţine în pre­zent poziţia de prim-vicepreşedinte şi mem­bru în echipa de conducere a divi­ziei de servicii a gigantului german Deutsche Telekom, acţionarul majoritar.

Tzoulas era ultimul „supravieţuitor” al echipei de greci trimişi de grupul elen OTE la începutul anilor 2000 la Bucureşti pentru a controla şi conduce companiile Cosmote (Cosmorom) şi Romtelecom care se mai afla în echipa executivă de conducere a grupului Telekom. El a venit la Bucureşti în 2001, când şef la Romtelecom era Panagiotis Kargados, prinzând astfel şi scurtul interimat din 2002 al influentului (pe atunci) vicepreşedinte al OTE George Skarpelis. 

Din 2003 a lucrat cu americanul James Hubley, CEO-ul care a restructurat puternic Romtelecom, în mandatul căruia a fost promovat director financiar adjunct. Grecul Yorgos Ioannidis, CEO din 2007, este cel care l-a promovat director financiar plin, iar în mandatul germanului Nikolai Beckers a fost promovat director financiar al întregului grup.

Cei 9 directori generali ai companiilor din grup (Cosmote, Romtelecom şi succesoarele lor) cu care a lucrat Tzoulas sunt Panagiotis Kargados (CEO al Romtelecom), Spyridon Spyropoulos (CEO al Cosmorom), George Skarpelis (CEO interimar al Romtelecom), James Hubley (CEO al Romtelecom), Nikolaos Tsolas (CEO al Cosmote), Yorgos Ioannidis (CEO al Romtelecom), Stefanos Theocharopoulos (CEO al Cosmote şi primul CEO comun din istorie al Cosmote şi Romtelecom), Nikolai Beckers (CEO al Cosmote şi Romtelecom care a condus rebrandingul la Telekom) şi Miroslav Majoros (actualul CEO al grupului).

Tzoulas a gestionat procesele de integrare şi restructurare din grup - unele dintre cele mai complexe din economia locală - dar şi alinierea la standardele noilor acţionari, nemţii de la DT. Cunoscător până în detalii intime al afacerilor Telekom din România şi regiune, Tzoulas a fost extrem de discret, în cei 17 ani evitând cu diplomaţie să ofere interviuri şi apărând la puţine evenimente publice ale grupului.

Retragerea lui Tassos  marchează sfârşitul unei ere în care oamenii din poziţiile cheie ale Cosmote şi Romtelecom erau selectaţi şi numiţi de la Atena, deschizând un nou capitol, al unei dominaţii mai vizibile a nemţilor de la Deutsche Telekom pentru grupul de comunicaţii fixe şi mobile. Telekom România nu a mai avut până acum un german pe poziţia de director financiar. Grupul german şi-a majorat recent participaţia la grupul OTE, prin intermediul căruia controlează operaţiunile din România.

Conform datelor ZF, Tzoulas a informat grupul că vrea să plece de tot din Telekom cu mai multe luni în urmă, dar a amânat plecarea până la momentul în care i-a fost găsit un înlocuitor, spre deosebire de Mihaela Ioniţă, fost director juridic şi de relaţii, care a părăsit compania în mai, după 12 ani, fără să mai aştepte recrutarea altui om pentru acest post. Telekom nu a numit nici acum un alt director juridic.

 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744