Business Hi-Tech

Fondatorii Blue Lagoon Clean lansează un nou business: o galerie online de artă

Fondatorii Blue Lagoon Clean lansează un nou business: o...

Autor: Ioana Nita

12.04.2022, 20:15 83

Cristina Tarasevici şi Vlad Elias, fondatorii curăţătoriei ecologice Blue Lagoon Clean, au pornit un nou business, investind în total 110.000 euro într-o galerie online de artă, numită englehARdT collection. Din investiţia totală, 100.000 euro reprezintă investiţia în opere de artă, iar 10.000 euro este investiţia operaţională.  Galeria de artă englehARdT collection va funcţiona exclusiv online şi va organiza expoziţii în offline. Toate exponatele englehARdT collection vor fi semnate de artişti români, în concordanţă cu scopul galeriei de a promova cultura şi valorile româneşti autentice.

„Investiţia în operaţionalizarea galeriei de artă a fost în jurul valorii de 10.000 euro, în schimb investiţiile în operele care alcătuiesc galeria au fost făcute pe parcursul ultimilor 15 ani. În prezent, valoarea evaluată a tuturor exponatelor depăşeşte 100.000 euro”, au precizat Cristina Tarasevici şi Vlad Elias, conform unui comunicat transmis la redacţie..

Modelul de business al noii galerii de artă dedicată promovării operelor româneşti se bazează pe 3 piloni de dezvoltare: patrimoniul expoziţional, capsula de artă şi segmentul investiţional. O operă de artă poate aduce o profitabilitate de 10-15% anual. După 10 ani, o lucrare poate valora şi de 10-20 de ori mai mult.

“Patrimoniul expoziţional reprezintă acea secţiune în care prezentam publicului cele mai importante opere ale galeriei, împreună cu informaţii despre autori, cu scopul de a iniţia, de a bucura, cu alte cuvinte de a educa. Iar capsula de artă are rolul de a promova şi susţine tinerii artişti, astfel încât să beneficieze de o platformă online care să le facă cunoscută arta. Tot aici este şi locul în care iubitorii de artă pot să îşi înceapă sau să îşi completeze colecţia. Este un mediu în care toţi cei implicaţi căştigă, dar mai ales tinerii artişti”, au explicat cei doi fondatori ai galeriei online de artă englehARdT collection. Ei au adăugat că segmentul investiţional se adresează celor care apreciază arta nu doar din punct de vedere estetic, ci şi din punct de vedere al profitabilităţii în timp.

„O operă de artă individuală sau o colecţie în ansamblul ei aduce o profitabilitate mai mare decât, să spunem, dobânda primită pentru un depozit bancar care se situează în jurul valorii de 2% anual. În medie, o lucrare sau o colecţie, cu opere bine alese, poate aduce o profitabilitate de 10-15% anual, fiind considerate investiţii cu risc scăzut. Sistemul englehARdT metrics, pe care îl dezvoltăm în prezent este asociat segmentului investiţional prin care analizăm potenţialul unei lucrări şi prin acţiuni specifice contribuim la creşterea valorii lucrării respective în timp. Galeria acceptă deja plăţi în cripto monede, fiind printre primele companii româneşti care au implementat un astfel de sistem.”

Colecţiile de artă se pot viziona gratuit pe www.englehardtcollection.ro, iar achiziţionarea de opere de artă se poate face online, cu cardul, ramburs sau prin crypto.

“Vizionarea colecţiilor este gratuită, chiar şi în cazul Patrimoniului expoziţional, care nu este la vânzare. Scopul este de a promova cultura şi valorile romaneşti, iar asta implică costuri pe care ni le asumăm cu mare bucurie, dacă aşa putem contribui la educarea publicului în materie de artă şi valoare românească. Atât pentru 2022, cât şi pe viitor, obiectivul nostru este singular: promovarea valorilor româneşti autentice, fie că ţin de pictură, carte, grafică, sculptură sau în general tot ce ţine de frumos”, a punctat Cristina Tarasevici.

În total, galeria dispune de 31 de lucrări, iar din a doua jumătate a anului vor fi adăugate încă 20 de opere de artă, cu nume celebre precum Iosef Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Theodor Pallady.

“Cele mai prestigioase lucrări la capitolul pictură menţionăm: Fantoma din Bibliotecă, Bogdan Mihai Radu; Interior din atelierul artistului, Lucian Grigorescu; Femeie îmbăindu-se, Nicolae Tonitza; Proiect pentru pictura bisericii Amzei, Ştefan Luchian; Golf în Veneţia, Dumitru Macovei; Piaţă, de regretatul Liciu Lucian; Veneţie, Eugen Raportoru. La capitolul carte, favorita noastră este ”Din viaţa Majestăţii Sale Elisabeta” de Gheorge Bengescu, scrisă în franceză, la Bruxelles în 1904, semnată de Regina Elisabeta, dar şi cartea în două volume ”Fundacul Varlamului” de Ionel Teodoreanu cu semnătura autorului. Din categoria grafică, nu are cum să lipsească opera Tauri de Marcel Chirnoagă.”

Ideea lansării unei galerii de artă pe piaţa din România a apărut recent, în schimb pasiunea pentru artă şi frumos a existat dintotdeauna şi a fost cultivată din copilărie.

“Îmi amintesc, copil fiind, că mergeam cu mama în galerii unde stăteam ore în sir şi admiram tablourile. Dacă îi placea ceva în mod deosebit, ştiu că după ceva vreme apela la celebrul CAR, după care mergeam şi luam respectiva lucrare. Aşa am înţeles că lucrurile care contează cu adevărat necesită de cele mai multe ori sacrificii. Şi timp. Aşa cum Roma nu a fost construită într-o zi, nici pasiunea pentru artă nu se dezvoltă peste noapte. O colecţie de artă se clădeşte în ani, cu fiecare ocazie apărută de a investi şi cu fiecare ban disponibil, iar după o vreme observi că eşti înconjurat de frumos, de perioade de timp diferite, de culoare, de formă, de sentimente şi trăiri, de lucruri pe care eu le consider hrană pentru minte şi suflet. Nu voi fi ipocrit şi voi recunoaşte că ai un sentiment plăcut când te gândeşti cât ai investit în urmă cu 10 ani într-o lucrare şi constaţi că în prezent valorează, în unele cazuri, de 10-20 de ori mai mult”, a menţionat Vlad Elias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO