Business Hi-Tech

Fujitsu Services: Orice crestere are si pauza

26.02.2003, 00:00 15

Fujitsu Services Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii IT de pe piata romaneasca (pe locul al doilea dupa IBM Romania, conform analistilor), ramane optimista in privinta performantelor sale financiare din acest an dar vede piata, in ansamblu, in culori in care rozul este destul de palid. Compania preconizeaza ca in anul fiscal 2003-2004 va inregistra o crestere a cifrei de afaceri cu 25% in timp ce piata autohtona a serviciilor IT va evolua cu numai 2-3%.
Compania, care se pregateste sa incheie anul fiscal 2002-2003 pe 31 martie, a finalizat luna trecuta unul dintre cele mai mari proiecte de informatizare a unei societati romanesti, cel comandat de CFR. Proiectul, numit IRIS (integrated railway information system), a inceput in mai 1999 si valoarea sa totala s-a ridicat la 34 milioane de dolari.
"IRIS a constat in informatizarea sistemului feroviar romanesc cu patru aplicatii majore interconectate, impreuna cu toata infrastructura necesara de hardware, software, servicii de implementare si asistenta tehnica", explica Marian V. Popa, country operating officer la Fujitsu Services Romania.
Tot in 2002 compania a continuat munca la un alt proiect major de informatizare care are drept beneficiar societatea Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale.
Cele doua mari proiecte dar si alte contracte de mai mica anvergura au ajutat Fujitsu Services Romania sa obtina o crestere substantiala in ultimii ani.
In anul fiscal 2001-2002 compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 20 de milioane de dolari. Marian V. Popa estimeaza ca in exercitiul care se apropie de final compania si-a majorat cifra de afaceri cu 19% ceea ce inseamna ca pentru 2002-2003 indicatorul ar putea fi de aproape 24 de milioane de dolari.
"Ceea ce se poate spune deja despre rezultatele financiare este ca, in primele luni s-a realizat o depasire considerabila a propriilor noastre previziuni financiare, lucru care ne va permite mentinerea unui ritm constant de crestere, chiar in conditiile unui climat economic destul de tensionat", spune Popa.
Furnizarea de servicii IT pe piata romaneasca e o afacere destul de profitabila. Cel putin asa s-ar deduce din aprecierile pe care le face seful Fujitsu Services Romania. Profitul companiei in anul 2002-2003 se va situa in jurul a 9-10% din cifra de afaceri, ca si in 2001-2002, apreciaza Popa.
Obiectivul fixat pentru 2003-2004 indica o sporire a cifrei de afaceri cu 25%, in conditiile in care piata romaneasca a serviciilor IT va creste in acest an cu numai 2-3 % dupa aprecierile lui Marian V. Popa.
Potrivit oficialullui, piata autohtona a serviciilor IT s-a ridicat la 94,9 mil. $ in 2001 iar in 2002 se estimeaza sa ajunga la 115 mil. $. Luand in calcul aceste date rezulta ca in 2002 piata a crescut cu aproximativ 21% fata de 2001. Cum se explica atunci reducerea ritmului de crestere de la 21% la 3%?
"Orice crestere are pauze. Analizand cererea pietii, proiectele informatice in derulare, intentiile de informatizare exprimate de jucatorii majori (din care cei mari s-au informatizat deja) nu pot prevede o piata a serviciilor IT mai mare de 120 mil. $ la nivelul anului 2003", explica Popa.
Evolutia nu trebuie sa sperie insa in conditiile in care la nivel mondial bugetele pe care firmele le aloca achizitiilor din domeniul IT nu vor creste mult sau chiar vor stagna in acest an.

Romanii rezolva pe cont propriu
Mai mult, Romania ramane deocamdata o tara in care majoritatea firmelor prefera sa-si rezolve problemele legate de sistemele IT pe cont propriu, cu echipele lor. "Este de altfel o dezvoltare aproape normala. Si in societatile echilibrate serviciile s-au dezvoltat numai dupa ce infrastructura a fost suficient dezvoltata", spune Marian V. Popa.
Fujitsu Services proiecteaza, implementeaza si opereaza sisteme si servicii IT pentru clienti proveniti in special dar nu exclusiv din domeniile financiar, guvernamental, telecomunicatii, utilitati publice si retail. Compania este specializata in proiecte mari si foarte mari.
Pe piata romaneasca Fujitsu Services concureaza puternic cu IBM, Hewlett-Packard, Bull, Siemens Business Services si Romsys, companii care se afla si printre primii furnizori de servicii IT. "In 2001, am fost pe locul al doilea dupa IBM cu o cota de aproximativ 15% din piata. Pe locurile urmatoare s-au clasat Romsys, Compaq si Bull, toate cele cinci firme revendicandu-si aproape jumatate din toata piata", afirma Marian V. Popa.
Pe piata romaneasca Fujitsu Services concureaza puternic cu IBM, Hewlett-Packard, Bull, Siemens Business Services si Romsys, companii care se afla si printre primii furnizori de servicii IT. "In 2001, am fost pe locul al doilea dupa IBM cu o cota de aproximativ 15% din piata. Pe locurile urmatoare s-au clasat Romsys, Compaq si Bull, toate cele cinci firme revendicandu-si aproape jumatate din toata piata", afirma Marian V. Popa. (iuliana.susanu@zf.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24