Business Hi-Tech

Fujitsu, tot pe pierderi dar optimista

29.01.2003, 00:00 11

Fujitsu, unul dintre jucatorii majori de pe piata mondiala IT, vine din nou cu vesti neplacute. Compania a inregistrat pierderi financiare si in trimestrul al treilea al anului fiscal curent, anunta La Tribune.
Fujitsu a anuntat ca in perioada octombrie-decembrie 2002, a avut pierderi nete de 24,9 miliarde yeni (194 milioane euro). Chiar daca aceasta cifra este inferioara celei inregistrate in perioada similara din 2001 (81,2 miliarde yeni) acesta este al saptelea trimestru consecutiv in care rezultatul net al grupului nipon este negativ. Pierderea operationala pe aceeasi perioada a fost de 13,1 miliarde yeni.
Cifra de afaceri a grupului a scazut si ea cu 4% in intervalul octombrie-decembrie 2002 fata de acelasi trimestru din 2001, pana la aproximativ 7,9 miliarde euro.
Puternic afectata de scaderea cererii mondiale din industria IT, Fujitsu se dovedeste insa optimista in ceea ce priveste viitorul. Conducerea companiei se asteapta ca in ultimul trimestru fiscal sa se simta efectele restructurarii.
Chiar daca nu estimeaza vreo redresare a cererii mondiale de echipamente informatice, oficialii Fujitsu cred ca declinul din segmentul hardware va fi compensat de activitatea in software si servicii IT.
Fujitsu si-a revizuit in sens negativ estimarile privind cifra de afaceri, sperand sa obtina in anul fiscal 2002-2003 aproximativ 36 de miliarde de dolari. Compania nipona mai sustine ca la sfarsitul lunii martie ar putea anunta un profit operatinal de 779 mil. $ si o pierdere neta de 857 mil. $. In exercitiul fiscal 2001-2002, Fujitsu a inregistrat o pierdere neta de 2,98 mld. $.
Pentru a obtine insa aceste rezultate, Fujitsu ar trebui ca in ultimul trienstru financiar (ianuarie-martie 2003) sa marcheze un profit operational de 1,06 miliarde de dolari si o profotabilitate de 8,9% fata de 2% cat a avut in anul fiscal anterior.
Analistii spun ca obiectivele sunt greu de indeplinit in ciuda faptului ca producatorul japonez a recurs si la o strategie de restructurare care urmeaza sa-i diminueze numarul angajatilor cu aproximativ 7.100 pana la sfarsitul lunii martie.
De asemenea, potrivit aceleeasi strategii, firma taiwaneza AU Optronics va prelua 20% din activitatea pe care Fujitsu o deruleaza in domeniul productiei de ecrane pe baza de cristale lichide (LCD), contra sumei de 11 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24