Business Hi-Tech

Furnizorul de servicii IT Endava: dupa criza vin doi-trei ani de convalescenta pentru economie

12.01.2009, 18:37 173

Compania Endava din Cluj-Napoca, membra a grupului britanic Endava, specializata in furnizarea de servicii IT de business, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 3,7 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 40% fata de anul trecut.

"Criza financiara are efect si asupra domeniului IT, mai ales asupra firmelor care au unu sau doi clienti, insa noi nu simtim in mare masura efectele acestei crize. Preconizez ca recesiunea economica se va mai prelungi pana la finele acestui an an, dupa care vor urma doi-trei ani de convalescenta. In ceea ce priveste dezvoltarea de soft, Romania poate fi incadrata in primele cinci tari din Europa de Est", a declarat pentru ZF Transilvania Marian V. Popa, managing director al Endava Europa de Est.
Potrivit reprezentantului companiei Endava, piata de IT&C din Romania este estimata la aproximativ 3 miliarde de euro, din care, luata separat, piata de IT ajunge la 1 miliard de euro. In comparatie cu Romania, in Austria piata de IT este estimata la 12-14 miliarde de euro.
"Daca pana in prezent dezvoltam proiecte de sute de mii de euro, intentionam sa dezvoltam proiecte de milioane de euro. Ne dorim ca pana la finele anului 2011 sa ajungem la o cifra de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro si un numar cumulat de angajati pe Romania si Republica Moldova de peste 1.000 de persoane", spune Marian V. Popa.
In cadrul celor doua sedii Endava din Cluj-Napoca lucreaza in total 142 de angajati, compania intentionand ca pana la finele anului in curs numarul de salariati din Cluj sa ajunga la 250 de oameni.
Compania Endava detine sedii la Bucuresti, Iasi, si doua centre la Cluj, oficialii firmei anuntand pentru acest an extinderea activitatilor si pe pietele de IT din Targu-Mures, Craiova sau Galati.
In acest an Endava va deschide noi sedii si in Bucuresti, Iasi si Cluj.
Reprezentantii companiei declara ca pe viitor centrul operational cel mai important va ramane Clujul, deoarece aici au construit capabilitatile de management, piata fortei de munca este mai echilibrata decat in Bucuresti, iar zborurile directe catre capitale europene aduc un mare avantaj pentru operatiunile grupului si pentru clientii straini.
Endava este furnizor de servicii si aplicatii IT de business pentru companii din domenile servicii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT, din portofoliul de produse facand parte solutiile IT Equitas, soft pentru managementului fondurilor de investitii, BankIT!, software pentru activitatile de gestionare a creditelor ipotecare, iBank sistem integrat pentru managementul activitatii IFN-urilor si solutia software SMS Communicator.
Anul trecut, potrivit oficialilor Endava, produsul Equitas detinea 60% din piata solutiilor de software pentru fonduri mutuale, fonduri de pensii si banci depozitare. Portofoliul de clienti Endava Romania include BRD Societe Generale, BRD Fond de Pensii, AVIVA, Banca Transilvania, BT Aegon, Globinvest, Pioneer Asset Management, Target Asset Management, IMO Finance.
Compania face parte din grupul britanic Endava, care mai detine in Romania un centru de coordonare regionala pentru Europa Centrala si de Est la Bucuresti si un centru de dezvoltare la Iasi.
Grupul Endava are 500 de angajati si desfasoara operatiuni in Marea Britanie (Londra, Wallingford), Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi) si Moldova (Chisinau, Cahul). Grupul britanic intentioneaza sa ajunga pana la finele anului 2010 la un numar de aproximativ 1.500 de angajati si la o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO