Business Hi-Tech

Furnizorul de servicii de IT şi marketing digital Zitec şi organizaţia Narada dezvoltă un pilot AI în domeniul educaţiei, care să conceapă teste de evaluare cu minim input din partea profesorilor. „Ne aşteptăm ca AI să devină un adjuvant standard în educaţie”

Furnizorul de servicii de IT şi marketing digital Zitec...

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.08.2023, 13:50 156

Zitec, furnizor de servicii de IT şi marketing digital cu afaceri de peste 25 mil. euro în 2022, împreună cu organizaţia Narada - născută în urmă cu mai bine de cinci ani sub umbrela Romanian Business Leaders, dezvoltă un pilot de asistent AI (artificial intelligence) în domeniul educaţiei, care să conceapă teste de evaluare cu minim input din partea profesorilor, au transmis printr-un comunicat reprezentanţii celor două companii. Astfel, inteligenţa artificială poate simplifica vieţile profesorilor şi elevilor care au nevoie de soluţii de evaluare a competenţelor adaptate zilelor noastre. 

„Colaborarea cu Narada la proiectul pilot AI în educaţie este doar începutul. (...) Ne aşteptăm ca AI să devină un adjuvant standard în educaţie, accelerând transformarea industriei educaţiei spre beneficiul elevilor, studenţilor şi profesorilor”, a spus Marius Gherghe, Business Line Director al Continuous Improvement Services în cadrul Zitec.

În varianta actuală, pilotul AI poate furniza mai multe tipuri de întrebări (cu multiple variante de răspuns, cu o singură variantă de răspuns sau cu răspuns de tipul „adevărat sau fals”), în funcţie de capitolele alese de profesor. În acest moment, soluţia abordează materia Limba şi literatura română, putând să acopere şi alte materii în viitor, au mai transmis reprezentanţii celor două organizaţii.

„Un alt beneficiu al profesorilor prin utilizarea acestei aplicaţii constă în reducerea timpului necesar  pentru conceperea testelor de evaluare, iar timpul astfel câştigat ar putea fi folosit de aceştia pentru îmbunătăţirea actului educaţional şi rezolvarea inclusiv a altor tipuri de probleme şi urgenţe în educaţie. Aşa cum se întâmplă în cazul profesorilor care fac parte din comunitatea Narada şi care, în afara orelor de predare sau de pregătire a acestora, sunt implicaţi în îmbunătăţirea aspectelor care vizează multe şcoli în ţară, la capitole ce (încă) pun în pericol siguranţa elevilor.”

Narada a lansat în ultima parte a anului 2021 HartaEdu, o platformă online prin care instituţiile de învâţământ pot introduce alerte privind nevoile imediate - de infrastructură, de tehnologie, echipament, serviciu -, iar mediul privat le poate sprijini, gândită pentru şcolile din comunităţile vulnerabile. În prezent, aplicaţia tip asistent AI se află în faza de testare, iar planurile pe termen lung ale organizaţiei Narada includ explorarea mai multor soluţii de tehnologie ce pot accelera obiectivul de a ajunge la peste 500.000 de copii în următorii ani.

„(...) Ne-am uitat la tehnologie şi internet ca la instrumentele ce ne pot ajuta să ajungem la cât mai mulţi copii, cu impact cât mai mare. Aşa am ajuns ca astăzi să avem pe HartaEdu peste 1.300 alerte înscrise de peste 1.000 de profesori din care 282 rezolvate cu ajutorul investiţiilor din zeci de companii. Tot astăzi trăim şi un moment istoric - următorul nivel de evoluţie a tehnologiei în care aplicaţiile de Inteligenţă Artificială ies din culisele marilor companii şi cercetători şi devin accesibile maselor. Ca orice instrument şi Inteligenţa Artificială poate fi folosită în diverse moduri, iar noi ne-am propus să o punem în forţa binelui şi ne aşteptăm ca mai multe organizaţii să ni se alăture”, a spus Raluca Jianu, CEO al Narada.

Potrivit reprezentanţilor Zitec şi Narada, în următorii trei ani, peste 47% dintre instrumentele de management al învăţării vor fi alimentate de AI. „Cercetările arată că 20% până la 40% din volumul de muncă actual al profesorilor ar putea fi automatizate şi valorificate folosind tehnologia AI, iar un chatbot cu inteligenţă artificială poate răspunde la întrebarea unui elev în doar 2,7 secunde.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO