Business Hi-Tech

Gallup: RCS&RDS a ajuns la 9% din piaţa de telefonie mobilă

Gallup: RCS&RDS a ajuns la 9% din piaţa de telefonie mobilă

Autor: Adrian Seceleanu

15.03.2011, 13:14 282

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatoritelecom din România, avea în urmă cu un an o cotăde 9% din piaţa locală de telefonie mobilă - adicăpeste 2,2 milioane de utilizatori, potrivit datelor dintr-ocercetare realizată de compania Gallup în perioadamartie-aprilie 2010 pentru Autoritatea de Reglementare înComunicaţii (ANCOM).

"Orange este lider pe piaţa serviciilor detelefonie mobilă, jumătate din utilizatorifolosind cel puţin o cartelă SIM de la Orange. 35%utilizează servicii de telefonie mobilă de la Vodafone, 25% de laCosmote, 9% de la RDS şi 1% de laZapp. 78% din utilizatorii serviciilor detelefonie mobilă folosesc serviciile unui singur furnizor, 18% audoi furnizori, iar 4% au trei sau mai mulţi furnizori", potrivitdatelor Gallup, prezentate deANCOM.

RCS&RDS nu a mai oferit detalii în legăturăcu numărul de clienţi pentru serviciile detelefonie mobilă din decembrie 2009, când compania avea1,35 milioane de utilizatori.

Datele privind cota de piaţă nu sunt calculate pe baza datelorcomunicate de operatorii de comunicaţii cătreANCOM ci pe baza răspunsurilor primite deGallup de la persoanele care au participat lastudiu.

Conform datelor Gallup "în 82% dingospodăriile din România se folosesc servicii detelefonie mobilă, indiferent că este vorba de servicii cu abonamentsau de cartele preplătite (exclusiv serviciile plătite total sauparţial de companii sau alte instituţii). Gradul de penetrare aserviciilor de telefonie mobilă este semnificativmai mare în mediul urban (89%), comparativ cu mediul rural(73%).

La nivel individual, 77% din românii cu vârsta de 16 ani sau pestefolosesc un telefon mobil (care nu este plătit de o companie sauinstituţie). În funcţie de tipul de serviciu utilizat, piaţaserviciilor de telefonie mobilă se poate structura astfel: 48% dinutilizatori folosesc doar servicii pe bază de abonament, 40% doarcartele preplătite, iar 12% folosesc atât abonamente cât şicartele."


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO