Business Hi-Tech

Gecad ePayment: Sunt prea putini utilizatori de net

Gecad ePayment: Sunt prea putini utilizatori de net
15.01.2008, 17:45 23

Numarul tranzactiilor si volumul platilor efectuate online cu card bancar pe piata locala se va mentine la o cota redusa, principalele cauze ale acestei situatii fiind numarul mic de utilizatori de internet si teama manifestata fata de aceste mijloace de plata, spun oficialii companiei Gecad ePayment, integrator de solutii pentru comertul electronic.
Piata comertului electronic cu plata online prin card bancar a inregistrat o valoare de 35 mil. euro anul trecut, iar oficialii Gecad ePayment estimeaza ca in acest an aceasta valoare se va dubla la 70 mil. euro. Aceste valori sunt infime in raport cu cele inregistrate in SUA sau celelalte tari ale UE. Conform estimarilor Forrester Research, doar in lunile noiembrie si decembrie in UE s-au realizat vanzari online in valoare de 51 mld. euro, iar in SUA de 29 mld. dolari.
"Ca si prima cauza a acestei diferente ar fi rata in continuare scazuta a accesului la internet si numarul scazut de utilizatori de comert online", spune Carmen Sebe, CEO la Gecad ePayment. "Conform datelor publicate de InternetWorldStats in august 2007, rata de penetrare a internetului in Romania era de 23,9%, cea mai redusa din Uniunea Europeana, mai mica decat a Bulgariei, care este de 28,7%".
Sebe spune ca diferentele se mentin si daca se fac comparatii in ce priveste comertul electronic in ansamblu. "Conform unor cifre vehiculate prin piata in 2007 s-au cumparat din magazinele online autohtone bunuri si servicii de 125 - 150 milioane de euro. Neexistand insa cifre concrete putem facem doar speculatii. Spre exemplu, noi estimam ca, din totalul comenzilor efectuate, aproximativ 15-20% sunt achitate cu cardul. Luand in calcul si valoarea de 34,8 mil. euro incasati anul trecut de magazinele virtuale prin intermediul platilor cu cardul rezulta ca in 2007 s-au facut vanzari de 175-230 mil. euro. Daca analizam aceste date, este normal ca volumul si numarul tranzactiilor sa fie mic in comparatie cu alte tari. In Romania sunt 5-6 milioane de utilizatori de internet, in timp ce in Marea Britanie sunt 27 de milioane de utilizatori", explica oficialul ePayment.
Carmen Sebe spune, in alta ordine de idei, ca un alt factor care tine piata in loc este neincrederea romanilor in platile efectuate online cu cardul. Conform datelor furnizate de cele mai importante magazine online de pe piata locala, doar intre 3 si 5% dintre comenzile inregistrate au fost finalizate prin plati realizate online, cu cardul bancar.
"O alta cauza pentru care comertul electronic romanesc cu plata prin card bancar se situeaza inca la valori mici ar fi nivelul de incredere al publicului in insasi activitatea de a achita o comanda prin internet. Daca in tarile unde comertul prin internet nu mai este de mult o noutate, in Romania primele magazine online au aparut in urma cu aproximativ cinci ani. In Romania putem vorbi despre comert electronic cu plata online in adevaratul sens al cuvantului incepand cu 2006. Publicul nu este familiarizat pe deplin cu mediul online, astfel ca inca exista teama de a cumpara si de a plati online".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO