Business Hi-Tech

Gemenii Winklevoss au abandonat procesul cu Mark Zuckerberg

Gemenii Winklevoss au abandonat procesul cu Mark Zuckerberg
24.06.2011, 00:05 1519

Cameron şi Tyler Winklevoss, foşti colegi de universitate ai luiMark Zuckerberg, au anulat recursul prin care solicitau invalidareaunui acord financiar cu fondatorul Facebook - care se ridica la 65de milioane de dolari -, ce le recunoştea rolul avut în creareareţelei sociale, informează AFP.

Potrivit unui document remis tribunalului federal din SanFrancisco, gemenii Tyler şi Cameron Winklevoss (foto), care erau,ca şi Zuckerberg şi Divy Narendra, studenţi la Harvard în momentulcreării Facebook, în 2004, declară că nu vor să mai contesteacordul financiar în faţa Curţii Supreme a Statelor Unite aleAmericii.

Informaţia a fost confirmată de cabinetul de avocatură HowardRice, care îi reprezintă pe gemeni.

Aşa cum a prezentat şi filmul "Reţeaua de socializare" - un maresucces de critică şi public în 2010 -, gemenii Winklevoss şiNarendra au luat contact cu Zuckerberg la sfârşitul lui 2003,pentru ca acesta să-i ajute să fondeze o reţea de socializare. Eispun că Zuckerberg le-a furat ideea şi a întârziat în mod deliberatlucrul la proiectul lor pentru că lucra în acelaşi timp la propriulsite, care a devenit între timp cea mai mare reţea socială dinlume.

Reclamanţii, care între timp şi-au înfiinţat propriul site,ConnectU, au primit despăgubiri de 20 de milioane de dolari înnumerar şi de 45 de milioane de dolari în acţiuni Facebook (pe bazaunei estimări de 36 de dolari pe acţiune), în cadrul unui acordconfidenţial încheiat pentru a pune punct procesului deschis de ei.Verdictul privind acest acord financiar a fost dat de o curte deapel din New York, în aprilie.

Avocatul gemenilor a spus atunci că vor încerca să obţină oreaudiere a cazului în faţa unui complet de judecată mai mare. Unalt complet de judecată, format din mai mulţi jude­cători, ar fiputut revoca sentinţa celor trei judecători din completul iniţial,dar numai o mică parte din cazurile judecate pot ajunge la oasemenea audiere.

Dacă completul de judecată mai mare refuza să audieze cazul,atunci ultima opţiune a fraţilor Winklevoss era un apel la CurteaSupremă.

Reclamanţii erau de părere că au fost înşelaţi în ceea cepriveşte valoarea reală a acţiunilor Facebook din acea epocă:potrivit acestora, ei ar fi fost îndreptăţiţi să obţină mai mulţibani sau mai multe acţiuni. Facebook s-a lansat în februarie 2004,ConnectU apărând trei luni mai târziu şi având un traseu cu maipuţin succes. Pe de altă parte, Facebook are în prezent peste 500de milioane de utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO