Business Hi-Tech

Reţeaua Facebook se pregăteşte de o listare de 100 de miliarde de dolari

Foto AFP

Reţeaua Facebook, fondată într-o cameră de cămin la Harvard în 2004 de Mark Zuckerberg care acum are 27 de ani, ameninţă alte companii mari de internet precum Google sau Yahoo

Autor: Adrian Voicu, Ştefan Vrabie

14.06.2011, 23:34 631

Reţeaua socială Facebook, cel mai mare site de socializare dinlume, ar putea fi listată la Bursă cel mai probabil în primultrimestru al anului 2012, valoarea companiei americane urmând să seridice la mai mult de 100 de miliarde de dolari - mai mult decâtDeutsche Telekom, cel mai mare grup telecom european, sau gigantulamerican HP, scrie CNBC citând mai multe surse apropiatecompaniei.

Dacă ar avea loc înainte de primăvara lui 2012, listarea arputea fi provocată de secţiunea 1934 din legislaţia privind pieţelede capital americane, care menţionează că numărul maxim deacţionari ce pot cumpăra acţiuni în cadrul unei companii fără caaceasta să fie listată pe piaţa primară de acţiuni este de 500.

Dacă această cifră este depăşită, compania este obligată săprezinte autorităţii Securities and Exchange Commission (SEC)rapoartele financiare trimestriale, ca orice companie publică.Facebook, care a indicat că se aşteaptă ca numărul investitorilorsă depăşească pragul de 500 până la finele acestui an, cel maiprobabil va dori să lanseze un IPO formal înainte de pre­zentarearaportului financiar din aprilie 2012. Deşi compania nu a dorit săcomenteze asupra informaţiilor, limitele impuse de Facebook cuprivire la vânzarea de acţiuni vor face ca acţiunile deţinute deangajaţii companiei să fie foarte atrăgătoare pentru investitoriidornici de o felie din profiturile companiei.

În ianuarie, când Goldman Sachs şi alte companii private auinvestit 1,5 miliarde dolari în Facebook, compania era estimată la50 de miliarde de dolari.

Cu un număr de aproape 700 de milioane de utilizatori, valoareacompaniei este estimată în prezent la 85 miliarde dolari, surselecitate de CNBC indicând că până la finele anului valoarea s-arputea ridica la peste 100 de miliarde de dolari.

În România, compania are peste trei milioane de utilizatori.

Reţeaua Facebook, fondată într-o cameră de cămin la Harvard înanul 2004 de către Mark Zuckerberg care acum are 27 de ani,ameninţă alte companii mari de internet precum Google sau Yahoo,devenind o destinaţie populară online pentru consumatori şi uncanal de marketing important pentru companii care au început să-şidirecţioneze şi către această reţea bugetele de publicitate.

Tranzacţiile recente ale acţiunilor Facebook pe piaţa secundarăde tranzacţionare din Statele Unite au evaluat compania între 78 şi81 de miliarde de dolari potrivit informaţiilor de pe site-ulSharespost.

Facebook este de aşteptat să genereze aproximativ 4 miliarde dedolari din publicitate în 2011, de la 1,86 de miliarde de dolaricât a înregistrat anul trecut, conform firmei de cercetareeMarketer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO