Business Hi-Tech

IDC: Cresterea economica si privatizarile aduc piata locala de servicii IT la 237 mil. dolari

IDC: Cresterea economica si privatizarile aduc piata locala de servicii IT la 237 mil. dolari

Click pentru imaginea marita

05.10.2006, 19:38 29

Piata locala de servicii IT va creste in acest an cu 18,8%, pana la valoarea de 237 de milioane de dolari (186 de milioane de euro), principalele motive ale cresterii fiind cresterea economica, marile privatizari si dezvoltarea rapida a sectoarelor bancar, retail si telecom, conform unui studiu realizat de compania de analiza International Data Corporation (IDC). Anul trecut piata de servicii IT a crescut cu 19%, ajungand la 199,7 milioane de dolari (161 de milioane de euro), potrivit aceleiasi surse.
Conform unei alte estimari, realizate de Observatorul European pentru Tehnologia Informatiei (EITO), piata locala de servicii IT ar urma sa atinga abia in acest an valoarea de 162 de milioane de euro, fata de 137 de milioane de euro in 2005. EITO estimeaza ca in acest an valoarea totala a pietei locale IT si telecom va fi de 4,7 miliarde de euro, din care businessul generat de comunicatii va fi de 3,7 miliarde de euro.
Piata locala de servicii IT a fost anul trecut teatrul unor schimbari radicale in clasamentul furnizorilor din Top 3, clasamentul fiind complet schimbat fata de anul 2004, chiar daca jucatorii din prima liga au ramas aceiasi, afirma analistii IDC. IBM Romania a urcat de pe locul doi in 2004 pe primul loc, Siveco a trecut pe locul doi de pe trei, iar S&T Romania a cazut de pe primul loc pe cel de-al treilea. Anul trecut HP Romania s-a clasat pe locul patru, iar Forte Business Services (detinuta de Siemens) s-a clasat pe locul cinci.
Primii cinci jucatori din piata au avut anul trecut, cumulat, venituri de circa 80 de milioane de euro, reprezentand aproape 50% din intreaga piata locala de servicii IT.
Contactata de ZF, IDC Romania nu a oferit date privind cotele de piata si veniturile inregistrate de producatori in anii 2004 si 2005.
Singurele date disponibile sunt cele privind compania Siveco, unul dintre cei mai mari producatori de software de pe piata locala. Siveco afirma, citand studiul IDC, ca avea, la finele anului trecut, o cota de piata de 9,7%, situandu-se pe pozitia a doua in clasamentul furnizorilor de servicii IT.
"Siveco ocupa prima pozitie pe segmentele serviciilor de suport si instalare software (cu o cota de piata de 17,1% si venituri de 5,12 milioane de dolari), instruire IT (cota de piata de 24,4%), consultanta software si de adaptare a aplicatiilor la cerintele clientilor (33,9%)", a anuntat compania.
"IBM, Siveco si S&T nu au fost singurele companii care si-au modificat anul trecut locul in clasament", a declarat Laurentiu Popescu, Branch Manager, IDC Romania. "Aproape toti jucatorii majori din piata au crescut sau au scazut in topul furnizorilor de servicii IT, iar cinci noi furnizori de servicii IT au intrat in Top 20. Aceste miscari ilustreaza competitia extrem de puternica de pe aceasta piata si arata faptul ca nimic nu este batut in cuie in ceea ce priveste numele celor care vor domina in final piata locala de servicii IT", a adaugat Popescu.
Serviciile de instalare si suport pentru echipamente au reprezentat anul trecut segmentul dominant al pietei locale de servicii IT, o tendinta generata de faptul ca firmele au continuat sa-si actualizeze infrastructura IT. Integrarea de sisteme a fost al doilea segment, ca marime, al pietei locale de servicii IT, chiar daca acesta a scazut cu 5% fata de anul 2004, conform IDC. Serviciile de suport pentru instalari si software au ocupat locul trei, acestea fiind contractate intr-un numar tot mai ridicat de companiile mici si mijlocii si organizatiile mari. Pornind de la o baza relativ mica, serviciile de intretinere a retelelor si computerelor, externalizate de companii catre firme specializate, au reprezentat aria pietei cu cel mai ridicat ritm de crestere.
"Pe masura ce aplicatiile software au devenit tot mai complexe dar si mai importante pentru afaceri, organizatiile au inceput sa contacteze firme specializate in servicii si nu se mai bazeaza exclusiv pe resursele interne.
Departamentele IT cauta furnizori de software care detin expertiza necesara pentru a oferi pachete de soft si servicii si suport non-stop", a declarat Popescu.
Guvernul a fost anul trecut cel mai mare cumparator de servicii IT de pe piata locala, un numar de furnizori majori de servicii IT semnand contracte importante cu valori de peste patru milioane de euro fiecare, conform studiului IDC. Companiile de utilitati au coborat pe locul doi, din punctul de vedere al cheltuielilor pe servicii IT, urmate de sectorul telecom si bancar. Cumulat, cele patru sectoare au facut cheltuieli pe servicii IT ce au reprezentat aproape o jumatate din intreaga valoare a pietei.
"Utilitatile vor reprezenta unul dintre cele mai dinamice sectoare de pe piata serviciilor IT in anii urmatori", crede Laurentiu Popescu. "Este foarte probabil ca mai multe proiecte de infrastructura de mari dimensiuni sa fie lansate ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si astfel a posibilitatii de a accesa fonduri structurale europene", a adaugat el.
Primele trei companii de pe piata locala a serviciilor IT, IBM, Siveco si S&T, au anuntat in ultima perioada ca isi vor creste numarul de angajati din acest segment de business.
IBM Romania are, spre exemplu, aproape 500 de angajati in centrele sale de suport IT, iar numarul acestora ar putea creste dramatic, declara anterior pentru ZF Mihai Tudor, directorul general al companiei. Compania S&T a deschis recent un centru de suport software in care vor lucra pana la sfarsitul anului 60 de oameni, iar Siveco a anuntat recent ca isi va creste cu 50% personalul (250 de oameni). O pondere importanta a contractelor de servicii incheiate de aceste companii este semnata cu clienti internationali, dar majoritatea jucatorilor si a analistilor din industrie estimeaza ca piata serviciilor IT va creste semnificativ in anii urmatori.
Omnilogic, cel mai mare jucator de pe piata locala de distributie IT&C, a cumparat recent cel mai important partener local al IBM pe zona de servicii si dezvoltare soft, compania SoftNet Development & Consulting, si are in vedere cumpararea unei companii care furnizeaza servicii pe tehnologie HP. Motivul acestei achizitii il reprezinta tocmai estimarile de crestere ale veniturilor din servicii. "Din distributie de produse se castiga foarte putini bani. Pentru a ne atinge obiectivul de a avea in 2010-2011 o cifra de afaceri de un miliard de dolari, este vital sa avem in portofoliu servicii IT si de dezvoltare soft", a explicat Gabriel Marin, director general al Omnilogic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO