Business Hi-Tech

În ce constă cel mai recent atac cibernetic asupra serverelor Yahoo. Cum vă puteţi proteja de efectele viruşilor informatici

În ce constă cel mai recent atac cibernetic asupra...

Autor: Ştefan Stan

06.01.2014, 12:11 2779

Un  atac informatic care a vizat portalul Yahoo! a afectat începând cu finalul anului 2013 un număr mare de utilizatori din România, după ce atacatorii au profitat de vulnerabilităţi din serverele companiei americane şi le-au infectat cu viruşi cibernetici, conform producătorului român de soluţii antivirus BitDefender.

Atacul informatic s-a desfăşurat sub forma reclamelor “rău intenţionate” (malwertising), şi a vizat utilizatorii Yahoo din toată lumea.

Cel mai mare impact al atacului cibernetic s-a resimţit în estul Europei, unde serviciul de mesagerie Yahoo! Messenger are o cotă de piaţă importantă. România, Marea Britanie şi Franţa au fost cele mai afectate, conform unui studiu Fox-IT, citat de Washington Post.

Fox-IT, o firmă olandeză care se ocupă cu securitatea cibernetică susţine că peste 27.000  de utilizatori au fost infectaţi în fiecare oră de pe serverele Yahoo. Dacă un calculator infectat este conectat la o reţea, atacatorii pot accesa şi ataca şi celelalte dispozitive aflate în conexiune.

Compania Yahoo a anunţat că  monitorizează şi blochează reclamele maliţioase.

“Metoda de distribuţie este extrem de populară printre infractorii informatici, deoarece permite unui atacator să ţintească întregul public al unui site cu trafic ridicat, precum Yahoo, în acest caz numărul victimelor va fi proporţional cu traficul. Chiar dacă portalul a identificat şi eliminat reclama periculoasă, utilizatorul deja infectat va continua să simtă efectele virusului în primul rând prin pierderi de bani şi date sensibile, de aceea dezinfecţia rapidă e crucială”, a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender, o companie care se ocupă cu soluţii antivirus.

Atacul vizează calculatoarele pe care este instalată platforma Java. Viruşii care au infectat serverele Yahoo încearcă să manipuleze tranzacţiile online pentru a transfera sume de bani din conturile utilizatorilor către cele ale atacatorilor. De asemenea, viruşii  pot planta o “portiţă” în sistemul de operare al PC-urilor, urmând ca atacatorii să decidă mai târziu cum vor controla computerele afectate.

Pentru a se proteja de astfel de atacuri, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze imediat pluginurile web (Java, Adobe Reader, care ajută la citirea fişierelor PDF, şi Flash Player, care permite vizualizarea videourilor şi animaţiilor) şi să instaleze o soluţie antivirus performantă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO