Business Hi-Tech

Informatizarea actelor de stare civilă, blocată de contestaţii ale S&T şi UTI

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Adrian Dumitrache

08.01.2014, 20:24 1267

Proiectul de informatizare a actelor de stare civilă lansat de Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI), cu o valoare estimată la aproape 30 mil. euro, a fost blocat după ce S&T România şi UTI Grup au contestat rezultatul licitaţiei.

Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI şi finanţat prin fonduri structurale este îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă. În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitalizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 milioane de documente.

În decembrie MSI a anun­ţat că licitaţia a fost câştigată de Romsys, unul dintre cei mai mari integratori locali, pentru 117,8 milioane lei (26,5 milioane euro). Romsys a depus oferta în asociere cu Indra Sistemas şi Mercury 360 Communi­cations, împreună cu subcontractanţii Technology Network Services, Quantrio Consulting şi Star Storage. La licitaţie s-au înscris şi consorţiile formate din S&T România, Siveco România, Expert One Research SRL, Frontal Commu­nica­tions SRL şi BCS Business Consulting Software SRL, precum şi UTI Grup, CertSIGN şi AM Project Design& Consulting SRL. Oferta consorţiului condus de S&T România s-a ridicat la 120.9 mil. lei, fără TVA, iar cea a asocierii conduse de UTI la 121.6 mil. lei, fără TVA.

Prin cererile depuse, S&T şi UTI susţin că MSI ar fi trebuit să respingă oferta Romsys, Indra şi Mercury 360 pentru că include două asocieri, şi nu una aşa cum prevede OUG 34/2006. Potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, Romsys a încheiat două acorduri de asociere, unul cu Indra Sistemas şi altul cu Mercury 360 Communications.

Companiile au cerut Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) anularea raportului de evaluare a ofertelor şi reevaluarea ofertei depuse de asocierea condusă de Romsys.

Cele două firme mai susţin că preţul ofertei Romsys este "unul neobişnuit de scăzut" şi că ofertantul câştigător nu a dovedit prin documente relevante că îl poate susţine. Oferta Romsys reprezintă 77,74% din valoarea estimată a contractului, în timp ce la S&T România şi UTI Grup depăşeşte 99%.

UTI Grup susţine pe de altă parte şi că Romsys şi S&T România nu au depus garanţia de participare la licitaţie, care s-a ridicat la 2.444.189 lei, potrivit datelor www.e-licitatie.ro.

Solicitaţi să comenteze situaţia, reprezentanţii MSI au afirmat că aşteaptă un răspuns cât mai rapid de la CNSC pentru ca proiectul să poată fi lansat. "Pe 17 decembrie 2013, ministerul a anunţat şi publicului larg, transparent, numele câştigătorului şi criteriul de atribuire a proiectului, acesta fiind «preţul cel mai mic». Diferenţa de preţ între oferta desemnată câştigătoare şi celelalte două oferte este de circa 25 milioane lei. Pe 23 şi 24 decembrie, la finalul perioadei legale de depunere a contestaţiilor, au fost primite două contestaţii din partea liderilor de consorţii. Sperăm ca CNSC să solu?ioneze aceste contestaţii cât mai curând posibil, deoarece este vorba de un proiect de o importanţă majoră pentru România. Cu cât primim un răspuns mai curând, cu atât câştigătorul va avea un timp mai mare de execuţie a proiectului, care are ca dată de finalizare iulie 2015, fără riscul pierderii fondurilor alocate", potrivit oficialilor MSI.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO