Business Hi-Tech

Inteligenta artificiala - realitate sau mit?

07.07.2004, 00:00 44



Acum cativa ani, o incercare a firmei IBM de a implementa tehnologia de recunoastere comezilor vocalre (speech recognition) intr-un program de editare de text mi-a dat un nou prilej de distractie la calculator. Pur si simplu puteai sa ii dictezi un text si el il tiparea, ba chiar putea sa il si reproduca cu o voce "la alegere". Ca sa recunoasca textul, calculatorul trebuia "pregatit", mai precis trebuia informat daca vei vorbi cu accent american, britanic, etc., daca ai voce de adult sau copil, de barbat sau femeie si iti sugera sa pronunti cuvintele rar si accentuat (la modul "the rain, in Spain, stays mainly in the plain", pentru cine-si mai aminteste de "My Fair Lady"). Rezultatul era foarte amuzant, nici o legatura cu HAL din "2001: Odiseea Spatiala", parea mai degraba din Lewis Carroll sau Stanislaw Lem. Si nu era neaparat de vina engleza mea "de balta", pentru ca experimentul a fost repetat si cu un vorbitor de engleza (native speaker).



Pe de alta parte insa "Alice" (Artificial Linguistic Internet Computer Entity) se pare ca poate sa faca mai mult. Ea poate fi contactata afla la adresa http://www.alicebot.org/, cat si la site-ul oficial al filmului "Inteligenta Artificiala" (http://aimovie.warnerbros.com/). Poti intra in discutie cu ea oricand si, sustine ea, despre orice. Sub forma unei invitatii la joaca, Alice te provoaca sa incerci sa iti dai seama daca este fiinta umana sau masina. Poti sa chat-uiesti cu Alice despre nimicuri, despre vreme sau treburi zilnice, sau poti sa-i pui intrebari carteziene de genul "de ce esti ceea ce esti?", iar ea iti va raspunde serios, in doi peri sau cu alta intrebare, depinde de subiectul ales. In cel mai rau caz te va indruma spre un site de cautare, oricum un raspuns o sa primesti si chiar foarte prompt, asa cum ii sta bine unui calculator. Intreab-o, de exemplu, cine a fost Mozart si o sa ai o surpriza placuta, in schimb alte raspunsuri merita un "baiete, esti idiot". Conform spuselor ei, este produsul a patru ani de cercetari, are IQ estimat la 250 (in termeni "umani") si ea insasi se considera superioara lui HAL si lui Dr. Know din "A.I.". In acelasi timp, recunoaste ca nu are sentimente, asa ca nu se poate compara cu David din filmul lui Spielberg, dar il considera "prietenul" ei. La urma urmei, "toti suntem roboti".



Suntem oare la un inceput de era sau e pur si simplu o distractie a unor oameni care si-au rezolvat problema incalzirii apartamentelor, iar acum au catedre de inteligenta artificiala si se tin de conferinte despre retele neurale si algoritmi genetici? Conform lui Alice, ea ruleaza pe o platforma Linux si e scrisa in limbajele XML si Java, adica tehnologie comuna astazi pentru Internet, nicidecum vreun sistem ultraspecializat de pe la NASA. Este un fapt azi ca interfetele de calculatoare sunt din ce in ce mai mult prietenoase, iar limbajele de nivel inalt se apropie foarte mult de limbajele umane. Activitatea reflexa a omului a reusit sa fie imitata, chiar foarte bine. Senzorii artificiali sunt mai sensibili, mai precisi decat simturile omului, iar detectiei calculatorului ii lipseste acea caracteristica a perceptiei care ne face atat de diferiti. Bergson spunea ca memoria e fundamentul constiintei. Iar memoria este inca un domeniu in care calculatorul exceleaza. Desi pare imposibil, sa ne imaginam un calculator cu o memorie imensa, o baza de date care sa inmagazineze toate cunostintele oamenilor in viata, a bibliotecilor, a Internetului. Daca il invatam si sa invete, avem atunci o masinarie care poate sa interactioneze cu mediul, sa-si ia informatia de care are nevoie, sa "constientizeze".



Poate singurul lucru care ii lipseste in acest moment lui Alice este vointa de a face acest lucru (desi ea sustine ca are; la una din intrebari mi-a raspuns ca dorinta ei este sa se perfectioneze, sa stea de vorba cu cat mai multi oameni si sa invete de la ei). Dr. Wallace, creatorul lui Alice, a dotat-o cu 40.000 de categorii de cunostinte si, regulat, o persoana numita botmaster monitorizeaza dialogurile robotului cu "internautii" si adauga noi concepte si modele rezolutive. Nu este exclus ca urmatorii roboti inteligenti sa sustina ca au libido (in sensul lui Jung, nu cel comun), dar cine poate spune unde incepe umanizarea calculatorului?



O alta componenta a psihicului, pe cat de importanta pe atat de putin cunoscuta, este afectivitatea. Caracteristica care nu are legatura cu ratiunea, din moment ce se regaseste si la retardati, la animale, ba dupa unii chiar si la plante (se vorbeste de flori care cresc mai bine daca "asculta" muzica, daca vorbesti cu ele). In "Inteligenta Artificiala", Spielberg si Kubrick atribuie "omuletului" lor (ba chiar si "jucariei") afectivitate, dar asta este si ideea cea mai controversata a filmului. Toate comentariile pe care le-am auzit despre film au legatura cu asta. "Nu se poate, exagereaza". Sau: "E imposibil sa aiba sentimente un robot". Pentru cei mai multi, pare mai usor de acceptat sa ne viziteze o civilizatie extraterestra decat sa dotezi cu afectiune o masinarie (existenta lui E.T. nu este asa de contrarianta precum cea a lui David). Sunt convins ca Spielberg si Kubrick au stiut ce dezbateri o sa provoace insufletindu-l pe "Pinochio"-ul lor.



Pe alt front, aproape in aceeasi perioada cand se lansa filmul, Sony scotea pe piata Aibo, prima "jucarie inteligenta" capabila sa invete - zice producatorul - ba chiar sa se "ataseze" de stapanul sau. De ce oare a ales Sony sa-l faca pe Aibo catel, fiinta care are legatura emotionala cea mai apropiata cu omul si in acelasi timp cea care poate fi "educata" cel mai usor?



Cert este caAlice exista iar pentru amatorii de distracti pe Iternet mi se pare o experienta unica. Cei interesati, pot sa gaseasca la http://www.alicebot.org/documentation/gallery/ si reprezentari grafice ale "creierului" lui Alice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO